του Jacques Rivette
rivette1.jpg
Η ταινία L` Histoire de Marie et Julien είναι μια ρομαντική ιστορία φαντασμάτων στο ύφος του μεγάλου δημιουργού της nouvelle vague Jacques Rivette. Μια ιδιαίτερη ερωτική ιστορία δύο ενηλίκων για έναν έρωτα δίχως όρια, διανθισμένη με μυστήριο και ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Η ταινία ανιχνεύει τη συναισθηματική ανησυχία, τον εσωτερικό βασανισμό ενός ανθρώπου που αναγκάζεται να βαδίσει σε δύσβατα, άγνωστα μονοπάτια για να κρατήσει τον έρωτα της ζωής του.
Η μαντάμ Χ είναι μια πλούσια και όμορφη γυναίκα με δύο μυστικά. Αν το ένα από τα δύο είναι απλώς επικίνδυνο, το άλλο αληθινά συγκλονιστικό. Ο Ζιλιέν, ένας αποτυχημένος 40άρης, γνωρίζοντας ότι η γυναίκα εμπορεύεται παράνομα αντίκες αρχίζει να την εκβιάζει. Επιπλέον, γνωρίζει ένα ιδιόμορφο μυστικό που ενώνει την μαντάμ Χ με τη Μαρί, την όμορφη γυναίκα που έχει ερωτευτεί ο Ζιλιέν. Παρά το ότι ο έρωτας του μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, η συμπεριφορά της του αποκαλύπτει ότι και η Μαρί κρύβει κάποιο μυστικό. Ο Ζιλιέν θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο και μαζί με την Μαρί κρύβει κάποιο μυστικό. Ο Ζιλιέν θα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο και μαζί με την Μαρί θα φτάσουν όσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άντρας και μια γυναίκα, σε μια κατάσταση που βασιλεύει η αγάπη δίχως όρια και που τα ερωτήματα για το θάνατο και τη ζωή χάνουν το νόημα τους...
Ο Jacques Rivette γεννήθηκε στη Rouen. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτης του Jean Renoir και ως οπερατέρ του Eric Rohmer και του Francois Truffaut. Αφού σκηνοθέτησε αρκετές μικρού μήκους ταινίες, γύρισε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας με τίτλο Paris nous appartient το 1960. Στην συνέχεια διετέλεσε διευθυντής του περίφημου περιοδικού Cahiers du cinema από το 1963 έως το 1965.
Ο Piers Handling στο κατάλογο του Φεστιβάλ του Τορόντο σημειώνει σχετικά: "Ο Rivette μέσα από την ασυνήθιστη δομή της αφήγησης του δεν αναλύει απλώς την εμμονή του ήρωα του με την ερωμένη του. Η ταινία είναι μια λεπτομερής και οδυνηρή απεικόνιση της μνήμης και της απώλειας που βιώνει ένας άνθρωπος. Ο δημιουργός διαχέει στο υλικό του έναν πολύ ιδιαίτερο τόνο, προσθέτοντας μυστήριο στην βαθιά συναισθηματική ανησυχία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να κρατήσει την γυναίκα που σημαίνει τα πάντα για αυτόν. Κλασικός Rivette".
Σε κριτική του το περιοδικό Variety αναφέρει: "Βασισμένο στις καταπληκτικές ερμηνείες του των πρωταγωνιστών του, το φιλμ δίνει έμφαση στην σχέση των δύο χαρακτήρων του τίτλου, δύο ανθρώπων που που έχουν καμφθεί από το χρόνο. Μέσα από μια αξιοθαύμαστη σειρά χαμηλότονων, επαφών τους, διαγράφεται μια από τις πιο μετρημένες, ώριμες ερωτικές ιστορίες ενηλίκων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον κινηματογράφο".

(Πηγή: Δελτίο τύπου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)