(Η διπλανή πόρτα)
του Pal Sletaune
nextdo1.jpg
Αυτή η ταινία από την Νορβηγία είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονες σεξουαλικές αποχρώσεις. Μια μέρα, ο Τζον συναντά τις δύο γειτόνισσες του, την Αν και την Κιμ, δύο πολύ όμορφες γυναίκες που τον προσκαλούν στο διαμέρισμα τους. Το διαμέρισμα είναι γεμάτο κονσέρβες κι εμφιαλωμένα νερά, λες και ετοιμάζονται για πολιορκία. Ο Τζον παραξενεύεται που δεν τις έχει συναντήσει ως τώρα, ενώ αντίθετα εκείνες γνωρίζουν τον Τζον και την πρώην φίλη του πολύ καλά. Ο Τζον θα αφεθεί στα χέρια των δύο γυναικών οι οποίες θα τον παρασύρουν σ’ ένα κόσμο όπου θα του είναι αδύνατον να ξεχωρίσει το ψέμα από την πραγματικότητα..
Το περιοδικό Variety σε κριτική του αναφέρει για την ταινία: «Ένας φόρος τιμής στον Ρομάν Πολάνσκι, ιδίως στον Ένοικο και την Αποστροφή, με επιπλέον νεύματα στον Ντέιβιντ Λιντς, η κλειστοφοβική ιστορία του Πολ Σλετάουνε εκτυλίσσεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε δύο διαμερίσματα. Όπως έχει αποδείξει σε προηγούμενες του ταινίες, ο σκηνοθέτης δε φοβάται να χρησιμοποιήσει έντονα αντιπαθητικούς χαρακτήρες και ο Τζον στην προκειμένη περίπτωση κάνει μια ενδιαφέρουσα μετάβαση από θύμα σε τρελό».
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Pal Sletaune γεννήθηκε το 1960 στην Νορβηγία. Είναι πτυχιούχος φιλολογίας, φωτογραφίας και ιστορίας της τέχνης. Η Διπλανή πόρτα είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το Junk Mail (1997), ταινία που προβλήθηκε στην Ελλάδα και το You Really Got Me (2001).

(πηγή: δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)