του Dominik Moll
lemmin1.jpg
Η ταινία Lemming του Dominik Moll (σκηνοθέτη του Harry, un ami qui vous veut du bien) είναι ένα θρίλερ που επικεντρώνεται στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ δύο ζευγαριών.
Ο νεαρός Alain Getty είναι μηχανικός και παντρεμένος με την γλυκιά Benedicte. Ο Richard Pollock είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αφεντικό του Alice. Ο Alain και η Benedicte προσκαλούν σε δείπνο τον Richard και την Alice. Η συνάντηση τους θα πάρει μια απρόοπτη τροπή όταν ένα λέμινγκ (ένα είδος τρωκτικού) θα βουλώσει την αποχέτευση του σπιτιού. Τότε στην επιφάνεια θα έρθουν οι κρυφές όψεις της συζυγικής ζωής.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Dominik Moll «σε ένα βαθμό, το λέμινγκ συμβολίζει τον κόκκο της άμμου που μπαίνει στην μηχανή και τη βγάζει εκτός λειτουργίας. Είναι ένας προάγγελος του παράδοξου και του απόκοσμου που πρόκειται να έρθει ωστόσο αυτό το παράδοξο και απόκοσμο εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς».
lemmin2.jpgΗ Charlotte Rampling που υποδύεται την Alice σχολιάζει το ρόλο που υποδύεται: «Κατά την γνώμη μου η Alice δεν ενσαρκώνει το κακό. Απλώς είναι κάποια που δεν γνωρίζει πώς να βγάλει τον εαυτό της από την δύσκολη θέση στην οποία είναι, πώς να ξεφύγει από τον στενό χώρο στον οποίο έχει κολλήσει, όπως το λεμινγκ. Η Alice δεν θέτει όρια στον εαυτό της, αν και έχει την δική της προσωπική ηθική, την δική της συνέπεια. Τα πράγματα ορισμένες φορές γίνονται άνω- κάτω όμως πάντα τα τακτοποιεί μόνη της. Όταν έχει το θάρρος να πει στον Alain «Μπορείς να κάνεις μαζί μου ότι θέλεις» είναι επειδή γνωρίζει ότι και ζωτικό γι’ αυτή διακινδυνεύεται. Στην πραγματικότητα λέει αυτές τις λέξεις ψιθυριστά. Οι άνθρωποι πάντα ψιθυρίζουν όταν αποκαλύπτουν κάτι που είναι σημαντικό για τον εαυτό τους».
Ο Andre Dussollier εξηγεί σχετικά με τον χαρακτήρα του Richard που υποδύεται: «Μ’ άρεσε που έπαιξα τον Pollock και νομίζω ότι ο θεατής θα ευχαριστηθεί μαζί του. Όλοι μας ονειρευόμαστε να είμαστε λίγο όπως αυτός. Είναι κομψός και εκλεπτυσμένος: όχι επιθετικός όμως αν τον προκαλέσεις θα τσακωθεί. Έχει περάσει κάποιες ζόρικες καταστάσεις, το φορτίο που κουβαλά ένα ζευγάρι που ‘ναι πολλά χρόνια μαζί. Ωστόσο έκφραζεται με μεγάλη απλότητα και αλήθεια. Είναι ικανός για τα πάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όποιος τον αντιμετωπίζει να ωριμάζει και να μεγαλώνει, αν θέλει να τον αντιμετωπίσει επι ίσοις όροι».