του Olivier Assayas
clean1.jpg
"Όταν δεν έχει άλλη επιλογή τότε αλλάζεις"

Στις δυσκολίες της ζωής που αντιμετωπίζει μια νεαρή μητέρα, καθώς αποφασίζει να αλλάξει τον τρόπο ζωής, επικεντρώνεται η αφήγηση.
Η Έμιλι είναι μια γυναίκα που παλεύει με το όνειρό της να γίνει τραγουδίστρια, την ικανότητά της να είναι μητέρα, και μια καθημερινότητα χωρίς τον σύντροφό της, Λι. Στο παρελθόν της κυριαρχούν τα ναρκωτικά και οι τύψεις, και το αποτέλεσμα ήταν ο Λι να πεθάνει και η Έμιλι να πάει φυλακή για έξι μήνες. Το μόνο πράγμα που θέλει για το μέλλον της είναι μια τρυφερή σχέση με τον γιο της, Τζέι, ο οποίος ζει με τους γονείς του Λι. Η ταινία ακολουθεί την Εμιλι στον αγώνα της για μια θέση σε έναν κόσμο απρόθυμο να ξεχάσει τη γυναίκα που υπήρξε και να δεχτεί τη γυναίκα που λαχταρά να γίνει.
Η κεντρική ηθοποιός της ταινίας Maggie Cheung βραβεύτηκε με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Καννών (2004).
clean2.jpgΗ ταινία είναι μια σπουδή πάνω σ' ένα χαρακτήρα, μια γυναίκα καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που φέρνει η ζωή. Επικεντρώνοντας τις απόπειρες της να αλλάξει την ζωή της και να κερδίσει μια νέα θέση, η αφήγηση μέσα απο τα μικρά επεισόδια της κατασκευάζει την συνολική εικόνα μιας μεγάλης προσπάθειας. Σ' αυτήν την απόπειρα αλλαγής, το κέντρο βάρους βρίσκεται στην επιθυμία της ηρωίδας ξανά πάλι πίσω τον γίο της. Αυτός ο στόχος που υποστηρίζεται από τα δυνατά συναισθήματα της μητρότητας θα γίνει εντέλει η κινητήρια δύναμη μιας μεγάλης αλλαγής.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Olivier Assayas δηλώνει σχετικά: "Μετά από μια ταινία τόσο σύγχρονη όσο ήταν το Demonlover, ήθελα να επιστρέψω πίσω σε κάτι πιο φυσικό, που στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά στην ουσία του κινηματογραφικού μου ύφους, και το οποίο να παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις σ' ένα πλαίσο πιο πραγματικό και πιο θερμό. Ήμουν συγκρατημένος στις πρώτες μου ταινίες, έτσι τώρα ήθελα να έρθω σε επαφή με ότι καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη. Εάν υπάρχει μια ιδέα που διατρέχει όλη την ταινία, αυτή προέρχεται από την επιθυμία να δείξω ότι η αλλαγή είναι ικανή, ότι κάποιος ή κάποια μπορεί να γίνει ένα νέο πρόσωπο, ότι δεν είμαστε διαπαντός δεμένη με το παρελθόν μας. Είναι μια ταινία που μιλά για τα ναρκωτικά ως ένα στάδιο, μια φάση στην ζωή, για οποιοδήποτε λόγους και να συμβαίνει αυτό. Τα ναρκωτικά είναι μερος του κόσμου, όμως δεν μπορεί να διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. [...] Ήθελα να δείξω ότι η ζωή είναι το μετά: πως ξεφεύγεις από τον κόσμο των ναρκωτικών και περνάς σ' ένα κόσμο όπυ υπάρχουν οι σχέσεις με τους άλλους."
Η Maggie Cheung σχετικά με την συνεργασία της με τον πρώην σύζυγό της Olivier Assayas, δηλώνει : "΄Ηξερα ότι θα είχα τον πρωταγωνιστικό ρόλο πολυ πριν το σενάριο γραφτεί. Το να δουλεύεις με τον Olivier είναι σαν να δουλεύεις μ' ένα παλιό φίλο. Σε αντίθεση με άλλους σκηνοθέτες που έχουν μια πολυ συγκεριμένη εικόνα για μένα, ο Olivier ξέρει στα αλήθεια ποία είμαι"

(πηγή: δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και συνέντευξη τύπου για την ταινία στο Φεστιβάλ Καννών)