(Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου)
της Susanne Bier     
brodre2.jpg

Ο Jannik μόλις έχει αποφυλακισθεί έχοντας εκτίσει ποινή για επίθεση σε μια γυναίκα. Είναι η ντροπή της οικογένειας. Ο αδελφός του Michael ως χαρακτήρας είναι το άκρως αντίθετο: υπεύθυνος οικογενειάρχης και αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας. Υπηρετεί τη θητεία του στο Αφγανιστάν. Ένα απροσδόκητο συμβάν αλλάζει την πορεία των πραγμάτων: το ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνει ο Michael συντρίβεται και αυτός θεωρείται νεκρός. Μετά την κηδεία ο Jannik αναλαμβάνει τις οικογενειακές ευθύνες. Συμπαραστέκεται στη γυναίκα του Michel, Sarah και προσπαθεί να 'ναι καλός θείος για τις ανιψιές του. Καθώς όμως οι περιστάσεις φέρνουν κοντά τον Jannik και την Sarah, ένα καινούριο συναισθηματικό τοπίο δημιουργείται. Ταυτόχρονα στο Αφγανιστάν η διάσωση του Michael και η αιχμαλωσία του από τους αντάρτες θα το θέσει μπροστά σ' ένα ηθικό δίλημμα: για να κερδίσει τη ζωή του πρέπει να αφαιρέσει μια άλλη. Η επιστροφή του στην πατρίδα θα αποκαλύψει τις σοβαρές αλλαγές στο χαρακτήρα του και θα ανατρέψει τις υπάρχουσες ισορροπίες: η προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη για τον Michael.
brodre1.jpgΈνα δίπολο αντιθέσεων κυριαρχεί στη δραματική πλοκή: από τη μια πλευρά η άγρια όψη της ζωής και από την άλλη η τακτοποιημένη και ευγενική της όψη. Η σκηνοθεσία τοποθετεί σ' αυτούς τους δύο πόλους και τα δύο κεντρικά πρόσωπα. Η αφήγηση λοιπόν της ταινίας καταγράφει από τη μια πλευρά, το πέρασμα του Jannik από την ανευθυνότητα στην υπευθυνότητα και από την άλλη την αντίστροφη διαδρομή του Michael, από την υπευθυνότητα σε μια επικίνδυνη στάση ζωής. Η ανταλλαγή αυτή των ρόλων είναι το κέντρο βάρους της ταινίας. Αυτό στο οποίο εμμένει η σκηνοθεσία είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία κοινωνία καμιά αληθινή ζωή, σε συνθήκες θερμοκηπίου.
brodre3.JPGΕκτεθειμένη στις καταιγίδες και τις θύελλες της βίας, η ζωή γίνεται το ίδιο άγρια και βάρβαρη όπως στις έρημους του Αφγανιστάν. Η ταινία στοχάζεται πάνω στη φύση του Κακού, στις αιτίες που το γενούν και στην αδυναμία μιας προστατευόμενης δυτικής κοινωνίας να αποτρέψει την εισβολή: το κακό είναι ένας ιός που έρχεται από μακριά από τον Αφγανιστάν.
Η ταινία είναι υποψήφια για τα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία Φελίξ. Στο φεστιβάλ του San Sebastian βραβεύτηκαν οι ηθοποιοί της ταινίας, Ulrich Thomsen και Connie Nielsen, ενώ σ' αυτό του Sundance κέρδισε το βραβείο κοινού.

Δ.Μ.