του Jan Kounen
blueber1.jpg
Βασισμένη στο γνωστό κόμικ του Moebius η ταινία εισάγει τον θεατή στο γοητευτικό σύμπαν μιας παραισθητικής εμπειρίας.
Ένας νεαρός βρίσκεται σε μια πόλη της μεθορίου, στην Άγρια Δύση. Συχνάζει στο τοπικό σαλούν και εκεί συγκρούεται μ' ένα πελάτη και τραυματίζεται. Συνέπεια των προηγουμένων είναι ο κατά λάθος θάνατος μια πόρνης και εμπρησμός του τοπικού πορνείου. Ο νεαρός πληγωμένος θα αναζητήσει καταφύγιο στην έρημο και εκεί θα τον βρουν οι σαμάνοι μιας ινδιάνικης φυλής. Χρόνια αργότερα ο νεαρός, ενήλικας πλέον ακούει στο όνομα Mike Blueberry και θα επιστρέψει στην πόλη ως ο σερίφης της. Όμως πάντα οι μνήμες από το περιστατικό τον καταδιώκουν. Γρήγορα θα βρει αντιμέτωπο τον παλιό του εχθρό και η αναμέτρηση μαζί του είναι αναπόφευκτη…
Αφοσιωμένος τόσο στην αφήγηση όσο και στα θεαματικά οπτικά στοιχεία της εικόνας, ο σκηνοθέτης επιλέγει να κάνει όχι ένα τυπικό γουέστερν στην παράδοση του Leone αλλά να βυθίσει τον θεατή στο παραισθητικό σύμπαν του Ινδιάνικου Σαμανισμού. Εδώ δεν είναι τόσο σημαντικές οι περιπέτειες τον ήρωα αλλά μάλλον η πνευματική αναζήτηση στην οποία έχει κλίση.
blueber2.jpgΟ Jan Kounen δηλώνει σχετικά με την ταινία: "Ως μέρος της έρευνας για την κινηματογραφική μεταφορά του γουέστερν Blueberry έκανα αρκετά ταξίδια για να μελετήσω τους Ινδιάνους Σαμάνους. Αυτοί είχαν τεράστια συνεισφορά διαφωτίζοντας και εφοδιάζοντας με, μ' ένα φρέσκο βλέμμα πάνω στην ταινία. Για μένα προσωπικά αυτή ήταν η πιο ολοκληρωμένη περιπέτεια τόσο από την ανθρώπινη πλευρά όσο και από την σκηνοθετική, που είχα ποτέ το προνόμιο να βιώσω."
Ο Jan Kounen γεννήθηκε το 1964 στην Ουτρέχτη. Μετά από σπουδές στην l'Ecole des Arts Decoratifs της Νικαίας γύρισε τις πρώτες τους μικρού μήκους ταινίες ενώ εργάστηκε ως βοηθός οπερατέρ σε βίντεο κλιπ και ντοκιμαντέρ. Το 1989, γύρισε την μικρού μήκους ταινίας Gisele Kerosene, που βραβεύτηκε με το Μεγάλο βραβείο του Festival du Film Fantastique d'Avoriaz. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 εργάστηκε στην διαφήμιση. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 1996 με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο Dobermann, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Vincent Cassel.