(Κάτι σαν ευτυχία)
του Bohdan Slama    
somethin.jpg
Η ταινία είναι μια σπουδή χαρακτήρων που ο σκηνοθέτης τοποθετεί μέσα στο περιβάλλον της εργατικής τάξης, μιας μικρής πόλης της Τσεχίας που στιγματίζεται από την βιομηχανοποίηση.
Η Monika είναι μια νεαρή κοπέλα που ο φίλος της έχει μεταναστεύσει στην Αμερική, ο Tonik είναι ένας νεαρός που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της, η Dasha είναι μια χωρισμένη μητέρα δυο παιδιών που έχει σχέση μ’ ένα παντρεμένο. Όταν τελικά η Dasha στα όρια νευρικής κατάρρευσης μπαίνει στο ψυχιατρείο, οι δύο φίλοι αποφασίζουν να αναλάβουν τα παιδιά της και μετακομίζουν όλοι μαζί στο μισο-ερειπωμένο αγρόκτημα της θείας του Tonik. Ξαφνικά και για λίγο όλοι ζουν «κάτι σαν την ευτυχία» μέχρι που ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τη δική του ζωή και αυτά που πεισματικά του αρνείται.
Η ταινία επικεντρώνεται σε τρία πρόσωπα που μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά και έρχονται αντιμέτωποι με τις αλλαγές και τις ευθύνες που προκαλεί η ενηλικίωση.
Ο σκηνοθέτης Bohdan Slama δηλώνει σχετικά: «Η ταινία εστιάζει στο πως οι άνθρωποι αλλάζουν όταν μεγαλώνουν. Η Monika γίνεται γυναίκα και ο Tonik γίνεται άνδρας. Αυτή η μεταμόρφωση προκαλείται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία χρειάζεται να επιλύσουν. Μαθαίνουν ο ένας τον άλλον, μαθαίνουν τους εαυτούς τους και ανακαλύπτουν το ποιοι είναι. Τα πρόσωπα της ταινίας μου δεν ζουν σ’ ένα αποκλεισμένο κόσμο. Προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Υποστηρίζω ότι τα πρόσωπα στις ταινίες μου είναι συνηθισμένοι άνθρωποι οι οποίοι για συγκεκριμένους λόγους, επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Είναι η επιλογή τους».
Η ταινία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αθηνά στις «Νύχτες Πρεμιέρας» (2005) και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ San Sebastian (2005).