(Days of Glory)
του Rachid Bouchareb     
indigen1.jpg
Εστιάζοντας στις πολεμικές συγκρούσεις του Β! Παγκοσμίου πολέμου την περίοδο 1944-45, όταν οι σύμμαχοι προσπαθούσαν να απελευθερώσουν την Γαλλία, η ταινία διερευνά το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν σ’ αυτές στρατιώτες από την Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο. Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας είναι οι «ιθαγενείς», ήρωες που η ιστορία της Γαλλίας ξέχασε, οι οποίοι πολέμησαν ενάντια στο ναζισμό για την απελευθέρωση της «μητέρας πατρίδας». Έχοντας δώσει νικηφόρες μάχες στην Ιταλία και τη Προβηγκία, αυτοί οι μαχητές χωρίς καμιά υποστήριξη αμύνονται σ’ ένα χωριό της Αλσατίας ενάντια σ’ ένα σύνταγμα Γερμανών.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Rachid Bouchareb εξηγεί σχετικά με τις προθέσεις του: «Είμαι αλγερινής καταγωγής αλλά αισθάνομαι βαθύτατα Γάλλος. Έκανα αυτή τη ταινία , για να δείξω ότι εμείς (οι μη γηγενείς) είμαστε κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας, ότι ανήκουμε στο παρελθόν της. Η ταινία έχει μια ευαισθησία που προέρχεται από την ενέργεια και τη δύναμη του ιστορικού σινεμά. Στόχο έχει να διευρύνει την ιστορία της Γαλλίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο. Είναι η δική μας “Marie Antoinette” (σ.τ.μ. αναφορά στην ταινία της Sofia Copolla που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κανών 2006).»
indigen2.jpgΑναφερόμενος στον τίτλο της ταινίας δηλώνει: «Κατά τη φάση της έρευνας και τεκμηρίωσης, η ταινία δεν είχε τίτλο. Συναντώντας ανθρώπους που συμμετείχαν στο πόλεμο συνειδητοποίησα ότι μια συγκεκριμένη έκφραση πολύ συχνά επανέρχονταν στο λόγο τους: «ιθαγενείς στρατιώτης». Δεν επέλεξα αυτό τον τίτλο μου (indigenes είναι ο γαλλικός τίτλος της ταινίας) μού επιβλήθηκε από μόνος του».
Σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας και της πιστότητας στην ιστορική αναπαράσταση εξηγεί: «Αισθάνθηκα κάποιου είδους πίεση γιατί το θέμα ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε παρουσιαστεί στο κινηματογράφο. Φοβήθηκα ότι ορισμένες σκηνές και περιστατικά δεν ήταν ακριβή, από σκοπιά ιστορική».
Αναφερόμενος στη χρήση του ασπρόμαυρου εξηγεί: «Η ιδέα να κινηματογραφήσω την ταινία σε ασπρόμαυρο πέρασε από το μυαλό μου. Τελικά όμως επέλεξα το ασπρόμαυρο να υπάρχει σαν «κόμμα». Χρησιμοποιείται για να αποκαλύψει τη ιστορική αλήθεια συγκεκριμένων γεγονότων όπως η μάχη της Μασσαλίας».