(Οι Φύλακες της μέρας)
του Timur Bekmambetov
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
fylakes.jpg
Sergei Lukyanenko (σεναριογράφος)
Ανυπομονούσα να γράψω βιβλία φαντασίας για πολύ καιρό, αλλά ούτε οι καλικάντζαροι ούτε τα στοιχειά με ενδιέφεραν. Τότε μου ήρθε κάτι στο μυαλό: η ιδέα της Νύχτας ως πεδίο μάχης για μάγους που ζουν κρυμμένοι ανάμεσα σε κανονικούς ανθρώπους και μπορούν να πολεμήσουν μόνο όταν αυτό δεν διαταράσσει την ανθρωπότητα. Από εδώ ξεκίνησε η ιδέα των Φυλάκων της Νύχτας, μιας ειδικής μονάδας φτιαγμένης για να ελέγχει τους μάγους. Αυτό μετά οδήγησε στην δημιουργία του εχθρού των Φυλάκων της Νύχτας, δηλαδή τους Φύλακες της Μέρας και την αιώνια μάχη μεταξύ τους.

Timur Bekmambetov (σκηνοθέτης)
Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μία μυθολογία γύρω από αυτά τα ρωσικά αντικείμενα και να κάνουμε οτιδήποτε το άσχημο και το παλιομοδίτικο, μέρος αυτού του μαγικού κόσμου.
Οι Ρώσοι έχουν την τάση να νιώθουν ντροπή για τα προσωπικά τους αντικείμενα, για τις απλές, πολύ παλιές καρέκλες τους, για τα θορυβώδη και άσχημα αμάξια τους και για τα κτίριά τους που είναι βρώμικες ετοιμόρροπες πολυκατοικίες. Το βρίσκουμε λυπηρό διότι κανείς δεν ξέρει τι είναι καλό και τι είναι κακό. Γι' αυτό δημιουργήσαμε ιστορίες για τον λόγο για τον οποίο μια παλιά καρέκλα ίσως είναι η καλύτερη και γιατί ένα παλιό αυτοκίνητο είναι τόσο ζόρικο. Και απ' ό,τι φαίνεται, αυτό είχε επιρροή.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)