(Αντίο Φάλκενμπεργκ)
του Jesper Ganslandt
farval1.jpg
Μια ταινία ενηλικίωσης που σχεδιάζει τα πορτραίτα πέντε νεαρών ανδρών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιλογές μιας ζωής.
Για μια παρέα φίλων είναι το τελευταίο καλοκαίρι στο Falkenberg, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Σουηδίας. Πέντε παιδικοί φίλοι έχουν μόλις εγκαταλείψει την παιδική ηλικία και έχουν ενηλικιωθεί. Είναι ο David που θέλει να επιστρέψει στην παιδική ηλικία. Είναι και ο Holger που δεν θέλει να φύγει από τη γενέθλια πόλη. Δύο καλοί φίλοι που δραπετεύουν στο δάσος και στον ωκεανό μακριά από το μέλλον που πλησιάζει απειλητικά.
Ο Jesper συνεχώς φεύγει και επιστρέφει στο σπίτι χωρίς ποτέ κανένας να αντιληφθεί την απουσία του. Ο Jorgen χρηματοδοτεί την επιχείρηση που έχει κάνοντας ληστείες.
Και τέλος είναι και ο John πάντα κακοδιάθετος που πιστεύει ότι μόνο το μπέικον θα τον κάνει ευτυχισμένο. Το μέλλον ξεπροβάλλει στον ορίζοντα όμως οι πέντε φίλοι δεν θα είναι εκεί για να το δουν.
farval2.jpgΟ Gunnar Rehlin γράφει σε μια κριτική του στο περιοδικό Variety: «Η ταινία Falkenberg Farewell του πρωτεμφανιζόμενου Jesper Ganslandt είναι μια για την ενηλικίωση που έγινε χωρίς λεφτά αλλά με πολύ καρδιά και κινηματογραφική ευφυΐα. Είναι αστεία, τραγική νοσταλγική».
Ο σκηνοθέτης Jesper Ganslandt δηλώνει σχετικά με την ταινία: «Σου λένε κοίτα μπροστά, σκέψου το μέλλον. Όμως εγώ ακόμα σκέφτομαι το παρελθόν. Βλέπω ακόμα τα παιδιά που κάποτε ήμασταν. Μέσα μου είμαι ακόμα έτσι.
Ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να συλλάβω αυτήν την αίσθηση πριν αυτή εξαφανιστεί. Δεν ήθελα να περιμένω μέχρι να γεράσω για να κάνω αυτή την ταινία. Σκεφθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να την κάνουμε τώρα. Με τους ανθρώπους στους οποίους η ταινία αναφέρεται -αντί για ηθοποιούς που να υποδύονται τους αληθινούς ήρωες. Ήθελα ο Holger να είναι ο Holger, στα αλήθεια.
Για μένα η ταινία αναφέρεται σε δύο πολύ καλούς φίλους. Ανθρώπους που διάλεξε ο ένας τον άλλο, παραβλέποντας κορίτσια, οικογένειες και μέλλον. Ο χρόνος είναι ακίνητος αυτές τις καλοκαιρινές διακοπές. Το ήρεμο καλοκαίρι περνά μέσα από την ζωή, όπου και η πιο μοιραία απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή. Ακόμα και αν είναι αυτή το τέλος. Το καλοκαίρι είναι όπως ένα όνειρο, η αυγή μέσα στη θάλασσα».