του Anton Corbijn
control1.jpg
Βασισμένη πάνω στο μυθιστόρημα Touching From a Distance της Deborah Curtis, η ταινία Control είναι μια εξιστόρηση στιγμών της ζωής του μουσικού της ροκ Ian Curtis (1956-1980).
Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στο τοπίο της ροκ σκηνής της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ian Curtis ηγήθηκε του συγκροτήματος των Joy Division, από το 1977 έως το θάνατό του 1980. Οι Joy Division υπήρξαν ένα συγκρότημα κομβικό για την εποχή: έστρεψε την προσοχή από το ακατέργαστό ήχο της πανκ σκηνής στους πιο εκλεπτυσμένους και επεξεργασμένους ήχους μια ροκ μουσικής με έντονα τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Η μουσική του συγκροτήματος σκοτεινή και ερεβώδης έμοιαζε να αντανακλά την μελαγχολία των καιρών αλλά και τις σκιές στη ψυχή του ηγέτη της μπάντας Ian Curtis. Ο Ian Curtis αυτοκτόνησε με απαγχονισμό λίγο πριν την πρώτη περιοδεία του συγκροτήματος στην Αμερική.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Anton Corbijn δηλώνει σχετικά: «Ήταν στα τέλη του 1979 όταν άκουσα για πρώτη φορά για τους Joy Division, καθώς σχεδίαζα να μετακομίσω στην Αγγλία. Με προσέλαβε μια μικρή εταιρεία και μου ζήτησε να φωτογραφίσω την μπάντα. Αυτές οι φωτογραφίες, που τώρα είναι πολύ γνωστές, κάποιοι θεωρούν ότι υπονοούν μια στενή σχέση με το γκρουπ – κάτι όμως που δεν είναι αληθινό. Τραβήχτηκαν μέσα σε 10 λεπτά. Δεν μίλησα καθόλου μαζί τους».
control2.jpgΚαι συνεχίζει: «Θυμάμαι ότι όταν ήρθα στην Αγγλία από την Ολλανδία μου έκανε τρομερή εντύπωση η φτώχια. Είχα μια αίσθησης ψυχρότητας και γκρίζου και αυτό με ώθησε να φωτογραφήσω σε ασπρόμαυρο. Εξάλλου δεν νομίζω ότι υπάρχει έγχρωμη φωτογραφία των Joy Division.
(…) Η ταινία δεν αφορά τους Joy Division, αλλά τον Ian Curtis. Η ταινία ασχολείται με τους Joy Division επειδή ο Ian Curtis ήταν ο τραγουδιστής τους. Τον παρακολουθούμε από την ηλικία 17 μέχρι τα 23 και βλέπουμε πως η φήμη και η δόξα δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση πάνω του».
Στην ηχητική μπάντα της ταινίας θα βρούμε μεταξύ άλλων και τραγούδια από ορισμένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της εποχής όπως τους New Order (το συγκρότημα που έκανα τα μέλη των Joy Division μετά το θάνατο του Ian Curtis), The Velvet Underground, Buzzcocks, Iggy Pop, Sex Pistols, David Bowie, Roxy Music, Kraftwerk.