(ΣκούροΜπλεΣχεδόνΜαύρο)
του Daniel Sanchez Arevalo
azul2.jpg
Ο Jorge αναγκάζεται να αναλάβει τη δουλειά του θυρωρού πατέρα του, όταν ο τελευταίος παθαίνει εγκεφαλικό. Έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια σκληρά εργαζόμενος, φροντίζοντάς τον και τελειώνοντας τις σπουδές του, θέλει τώρα να ξεκινήσει την προσωπική του διαδρομή. Μέσω του φυλακισμένου αδερφού του, Antonio, γνωρίζει την Paula, μια γυναίκα με την οποία αναπτύσσει μια ασυνήθιστη σχέση και τον βοηθά να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωής του μόνο αν το θέλει.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Daniel Sanchez Arevalo δηλώνει σχετικά: «Η τέχνη της απάρνησης και της δύσκολης διαδικασίας της μάθησης που εμπεριέχει, κρύβεται στην καρδιά της ταινίας. Το AzuloScuroCasiNegro/ ΣκούροΜπλεΣχεδόνΜαύρο είναι μια ιστορία για ανθρώπους που μάχονται εναντίον του πεπρωμένου τους, εναντίον εκείνου που υποτίθεται ότι “είναι γραμμένο στα άστρα”. Πρόκειται για χαρακτήρες που είναι παγιδευμένοι στην άλλη πλευρά ενός υαλοπίνακα, με γυαλί τόσο λεπτό που είναι σχεδόν αόρατο αλλά αδύνατο να το αγνοήσεις. Έναν υαλοπίνακα που τους χωρίζει από τα όνειρά τους, κάτι στο οποίο πέφτουν συνέχεια και το οποίο ξεχνούν καθημερινά, τόσο εύκολα όσο ένα ψάρι ξεχνάει ότι βρίσκεται μέσα σε μια γυάλα.
azul1.jpgΟι χαρακτήρες είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ αυτών που θέλουν κι αυτών που χρειάζονται - και πρέπει, όμως, να μάθουν σταδιακά να μην αντιστέκονται, να μην παίζουν ενάντια στις προβλέψεις, ως ένδειξη όχι συμβιβασμού αλλά το αντίθετο. Πρέπει να μάθουν πως να δεχτούν τα όριά τους ώστε να προχωρήσουν. Ώστε να καταλήξουν σε ένα μέρος τελείως διαφορετικό από εκείνο που ονειρεύονταν, αλλά πιο οικείο και ευχάριστο».
Το περιοδικό Variety αναφέρει σε κριτική του: «Στο ντεμπούτο του, ο σκηνοθέτης Daniel Sanchez Arevalo παραδίδει πολλά παραπάνω από την υπόσχεση που είχε ήδη θέσει με τις μικρού μήκους ταινίες του. Το AzuloScuroCasiNegro είναι μια σαγηνευτική δραματική ταινία που αποπνέει αυτοπεποίθηση, συνδυάζοντας την τόλμη με τη χάρη σε ένα ευδιάκριτο σύνολο που βασίζεται στους χαρακτήρες. Περιλαμβάνοντας μια γκάμα από γοητευτικούς χαρακτήρες, οι οποίοι προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους, η τραγι-κωμική αυτή ταινία δεν αρκείται στον ξερό κοινωνικό ρεαλισμό και δοκιμάζει μερικές ριψοκίνδυνες μανούβρες προτού απογειωθεί θεαματικά».
Η ταινία AzuloScuroCasiNegro κέρδισε τα βραβεία Label Europa Cinemas και UAAR στο Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Μάλαγα.

(πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)