(Good Morning)
του Yasujirō Ozu
ohayo.jpg

Δύο αδέλφια, ο Μινόρου και ο Ισάμου, αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα: οι γονείς τους τούς μαλώνουν επειδή παραμελούν τα μαθήματα αγγλικών για να παρακολουθήσουν αγώνες σούμο στην τηλεόραση ενός γείτονα. Ορκίζονται ότι δεν θα μιλήσουν έως ότου ο πατέράς τους αγοράσει και αυτός τηλεόραση. Ταυτόχρονα στην μικρή γειτονιά που μένουν επικρατεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ των γυναικών. Ο καθηγητής των αγγλικών Φουκούι είναι ερωτευμένος με την θεία των δύο αδελφών. Ωστόσο, καθώς είναι πολύ ντροπαλός για να εκφράσει τα συναισθήματα, αρκείται στην ανταλλαγή φιλοφρονήσεων. Όταν τα δύο παιδιά αντιμετωπίζουν, λόγω του όρκου σιωπής, προβλήματα στο σχολείο τότε το φεύγουν από το σπίτι. Όταν επιστέφουν αντί για τιμωρία τους περιμένει μια καινούργια τηλεόραση.

«Είχα την ιδέα γι’ αυτή την ιστορία πριν χρόνια. Στους ανθρώπους αρέσουν οι άσκοπες και χωρίς νόημα συζητήσεις αλλά όταν έρχεται η στιγμή να πουν κάτι σημαντικό σε κρίσιμες στιγμές παθαίνουν γλωσσοδέτη. Παρόλο που η ιστορία αρχικά είχε μια πικρή γεύση, καθώς μεγάλωνα, ωθούμενος από την έγνοια της εισπρακτικής επιτυχίας, ήθελα να κάνω μια κωμωδία. Για να είμαι ακριβής, όχι για τις εισπρακτικές επιδόσεις, αλλά από την επιθυμία περισσότεροι θεατές να έρθουν και να δω την ταινία μου».
Ozu Yajujiro

«Η τάση των κριτικών να αξιολογούν το πάθος πιο υψηλά από την κωμωδία θα πρέπει να επανεξετασθεί μ’ αφορμή την συζήτηση μιας ταινίας τόσο θρασύτατα ιδιόρρυθμης».
(David Bordwell)

 (δ.τ.)