(Tokyo Twilight)
του Yasujirō Ozu
twilight.jpg

Ο μεσήλικας τραπεζίτης Σουγκιγιάμα είναι αρχηγός μιας προβληματικής οικογένειας. Η μεγαλύτερη του κόρη Τάκακο επέστρεψε σπίτι με το μωρό της μετά από ένα καυγά με τον αλκοολικό σύζυγο της. Η νεώτερη κόρη, Ακίκο είναι έγκυος και ψάχνει μάταια τον φίλο της Κέντζι. Μέσα στο διάστημα λίγο ημερών η Ακίκο συλλαμβάνεται από την αστυνομία, κάνει έκτρωση και συναντάται με την χαμένη μητέρα της. Η αποκάλυψη ότι το είχε σκάσει μ’ ένα υφιστάμενο του πατέρα της την συγκλονίζει και αυτοκτονεί. Μετά τον θάνατό της η Τάκακο αποφασίζει να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον γάμο της για χάρη της κόρη της. Ο Σουγκιγιάμα μένει μόνος στο σπίτι του.

«Αν και για την ταινία λέγεται ότι αφορά την αμαρτία μιας γυναίκας η έμφαση καταρχήν και κυρίως δόθηκε στην ζωή του Ryu Chishu – πως ένας άνδρας του οποίου η γυναίκα τον εγκατέλειψε αντιμετωπίζει το γεγονός. Η εστίαση αφορά την παλαιότερη γενιά. Όσο για την νεώτερη γενιά λειτουργεί ως παράλληλο. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι έχουν μάτια γι’ αυτό που προορίζονταν ως το γαρνίρισμα του κεντρικού θέματος».
Ozu Yajujiro

«Η ταινία αυτή είναι μια απάντηση του Όζου στο είδος των νεανικών κινηματογραφικών ταινιών και στις κατηγορίες ότι οι ταινίες του μέχρι τότε δεν είχαν καμιά επαφή με την ζωή».
(David Bordwell)

(δ.τ.)