του Sam Peckinpah
bunch1.jpg

Η ταινία Αγρια Συμμορία (Wild Bunch) του Sam Peckinpah αφηγείται τις περιπέτειες μιας ομάδας παρανόμων (της συμμορίας του Pike Bishop), καθώς -κυνηγημένοι απο τον πρώην φίλο τους Deke Thorton-, προσπαθούν να επιβιώσουν στο Μεξικό. Η ταινία θεωρείται ίσως η καλύτερη του σκηνοθέτη και στο πέρασμα του χρόνου έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς: είναι μια cult-ταινία.
Είναι μια ανδρική ταινία, κυρίως γιατί αναφέρεται, μέσα απο την φόρμα του γουέστερν, στις τελετουργίες της ανδρικής παρέας και στις σχέσεις μεταξύ ανδρών, καθώς αυτοί αλλάζουν απο το πέρασμα του χρόνου. Επίσης ένα απο τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης είναι η προδοσία/ εγκατάλειψη της ανδρικής παρέας και η άρνηση/απόρριψη του κοινού παρελθόντος. Η πορεία των ηρώων της ταινίας αποδεικνύεται ότι είναι μια πορεία θανάτου, καθώς αυτοί σιγά-σιγά αποκαλύπτονται στον θεατή ως τα τελευταία απομεινάρια μιας εποχής που πέρασε. Οι ήρωες της, τελευταίοι ρομαντικοί της ανδρικής φιλίας, συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα και τελικά επιχειρούν μια ηρωική έξοδο.
Η ταινία απόκτησε μια άσχημη φήμη, κυρίως για τις εξαιρετικά βίαιες εικόνες της -η τελευταία σκηνή της απεικονίζει με ρεαλισμό μία μάχη που καταλήγει σ' ένα λουτρό αίματος. Αποτέλεσμα αυτής της φήμης ήταν να διανείμει η εταιρεία παραγωγής στους κινηματογράφους μια λογοκριμένη εκδοχή της ταινίας. Υστερα όμως απο αρκετά χρόνια και χάρις στους φανατικούς θεατές της ταινίας (μεταξύ των οποίων και ο σκηνοθέτης Martin Scorsese), στο εξωτερικό προβλήθηκε η αυθεντική εκδοχή της ταινίας.
Ότι ακολουθεί είναι αποσπάσματα απο ένα κείμενο του David Weddle, στο αγγλικό κιν/φικό περιοδικό Sight and Sound (October 1995) που αναφέρεται στο πώς ο σκηνοθέτης Sam Peckinpah, χειρίστηκε βασικά στοιχεία των χαρακτήρων της ταινίας.

Δημήτρης Μπάμπας

bunch3.jpg
Ο Jim Silke (σύμβουλος του Sam Peckinpah) θυμάται:
"Είπα, "Ποιός είναι ο Thorton; Δεν ξέρουμε ποιός είναι. Δεν ξέρουμε ποιά σχέση είχε ή έχει με τον Pike. Χρειαζόμαστε την ιστορία του παρελθόντος τους". Ο Sam [Peckinpah] αντιλήφθηκε ότι όλο αυτό το υλικό [το σχετικό με το παρελθόν των ηρώων] έπρεπε να ενσωματωθεί, γιατί είχαμε μια ιστορία ανδρών, οπι οποίοι αλλάζουν. Ο Thorton είναι κάποιος που άλλαξε, τον ανάγκασαν να αλλάξει. Ηταν η ιδέα για ανθρώπους που αλλάζουν, και για άλλους που αρνούνται την αλλαγή και για το τι προκαλεί [αυτό το στοιχείο της αλλαγής] στους ανθρώπους."
Το κλειδί για τον ανθρώπινο πρόσωπο των χαρακτήρων κρύβεται στο προσωπικό τους παρελθόν. Σιγά σιγά το βασικό θέμα άρχισε να αναδεικνύεται. Ο Pike Bishop θα ήταν ο άνδρας που αρνείται με τον καιρό να αλλάξει, ένας δεινόσαυρος που περνά την μέρα του στον ήλιο. Ο Deke Thorton, η νέμεσις του, θα ήταν ο άνδρας που έχει αλλάξει, ο άγριος επιβήτορας που έχει δαμαστεί, σελώθηκε και ιππεύθηκε, απο το σύστημα - ο άνδρας που θυσίασε την ζωτικότητα του για την δυνατότητα να συνεχίζει να ζει, που μπορεί να επέζησε σωματικά [φυσικά] αλλά πνευματικά είναι νεκρός. Ο Peckinpah γνώριζε επίσης ένα ακόμη στοιχείο: ότι το κίνητρο για την τελική θυσία της Συμμορίας θα έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω απο απλώς μια ένωση της συμμορίας [παρέας]. Θα έπρεπε να είναι κάτι πολύ πιό πολύπλευρο απο αυτό.
Κατά την πορεία της ιστορίας, ο Bishop θα πρέπει να αναγκάζεται να δει τον εαυτό του, όχι όπως θα προτιμούσε να τον εξιδανικεύει -ένας άνδρας (σύμφωνα με τα λόγια του) που ακολουθεί τον δικό του κώδικα και κατά συνέπεια ένας άνδρας με αληθινή τιμή και ακεραιότητα- αλλά όπως αυτός πραγματικά είναι.Σιγά σιγά θα αντιμετωπίζει την πραγματικότητα: ότι ο κώδικας ηθικής του είναι μια απάτη, ότι τον έχει επανειλλημένα παραβιάσει (όποτε οι περιστάσεις το επέτρεπαν), ότι [ο κώδικας ηθικής] του χρησίμευε μόνο για να εκλογικεύσει την μεταμφίεση της σκληρότητας και της χρεωκοπίας της ζωής του.
"Στο τέλος" λέει ο Silke, "τουλάχιστον ένας απο αυτούς, ο Pike Bishop, θα φτάνει σε κάποια συνειδητοποίηση/αναγνώριση για το ποιός είναι και για το τι έχει κάνει".
"Αυτή η τελική συνειδητοποίηση θα έπρεπε να συμβαίνει κόντα στο τέλος της ταινίας, και θα έπρεπε να ωθεί τον Bishop και την Συμμορία στο τελικό λουτρό αίματος, όπου τελικά θα εξαγνίζονται [απολυτρώνονται]".
Στην ταινία ο Tector Gorch μέλος της Αγριας Συμμορίας (της τελευταίας ανδρικής παρέας στην ιστορία του Γουέστερν) θέλει εξοργισμένος να σκοτώσει τον Freddy Sykes. Εμποδίζεται απο τον Pike Bishop, ηγετική μορφή της Συμμορίας. Ο Pike Bishop επιτίθεται με οργή στον Tector Gorch και εξηγεί τους λόγους που κάνουν την πρόθεση του άτοπη.
"Δεν παρατάμε κανένα. Είμαστε μαζί, όπως ήμασταν τον παλιό καιρό. Οταν είσαι μαζί με κάποιον, παραμένεις μαζί του. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, είσαι χειρότερος απο κάποια ζώα. Είσαι τελειωμένος. Ολοι είμαστε τελειωμένοι."

(David Weddle, Sight & Sound,October 1995, Απόδοση Δημήτρης Μπάμπας)
bunch0.jpgbunch2.jpg