(σχόλιο του Σωτήρη Ζήκου)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_master-gardener.jpg

Στην τελευταία ταινία του Πολ Σρέιντερ “Master Gardener” (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία δικά του, ο μάστερ κηπουρός είναι ο Νάρβελ Ροθ (Τζόελ Ετζερτον) του κτήματος Γκρέισγουντ το οποίο ανήκει στην αυταρχική, πλούσια ιδιοκτήτρια Νόρμα Χάβερχιλ (Σιγκούρνι Γουίβερ) η οποία του αναθέτει να εκπαιδεύσει την “παραστρατημένη” με κακές παρέες και ναρκωτικά, εγγονή της αδελφής της, Μάγια (Κουιντέσα Σουίντελ) στην κηπουρική, με απώτερο σκοπό να αξιολογηθεί στην πράξη, εφόσον επανενταχθεί, αν είναι άξια να την κληρονομήσει.
Στα δεδομένα καθήκοντα όμως, του αρχικηπουρού Νάρβελ Ροθ απέναντι στην Νόρμα Χάβερχιλ, που της χρωστάει τη “δεύτερη ευκαιρία” της ζωής του, σαν πρώην υπόδικος και τώρα προστατεύομενος μάρτυρας, είναι μια φορά την εβδομάδα να δειπνεί μαζί της και μετά να την οδηγεί στο κρεβάτι και σαν να είναι η “αφέντρα” του, να φροντίζει το “λουλούδι” της. Όταν όμως η “αφέντρα” Νόρμα Χάβερχιλ υποψιαστεί ότι η μικροανηψιά της Μάγια μπορεί να έχει γίνει η ερωτική αντίζηλός της, λέει επιθετικά στον Νάρβελ, «Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Ο Χάμπερτ Χάμπερτ που βρήκες τη Λολίτα σου;» (αναφορά στο μυθιστόρημα “Λολίτα” του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ) και τους διώχνει και τους δύο από το κτήμα της...
Αλλά, ενώ ο Νάρβελ Ροθ (Τζόελ Ετζερτον, ο ηθοποιός ετών 48) έχει από την Μάγια (Κουιντέσα Σουίντελ, η ηθοποιός ετών 26) μια διαφορά ηλικίας 22 χρόνων, η ίδια η Νόρμα Χάβερχιλ (Σιγκούρνι Γουίβερ, η ηθοποιός ετών 73) έχει μια διαφορά ηλικίας 25 χρόνων από τον, υπό τις προσταγές της, εραστή... Ενήλικες όλοι τους, αλλά με διαφορετικές “εξισώσεις” συναίνεσης, καθώς η Μάγια είναι αυτή που την “πέφτει” και εντέλει αποπλανεί σεξουαλικά τον Νάρβελ.
Βεβαίως όλα αυτά, σύμφωνα με το σενάριο του 76χρονου Πολ Σρέιντερ και την επιλογή του στο κάστινγκ, την Μάγια να την ενσαρκώνει μια ηθοποιός (Κουιντέσα Σουίντελ) που μοιάζει από φυσικού της, εμφανισιακά, περισσότερο με “Λολίτα” -περίπου 16 με 17 χρονών.