(Λευκός θόρυβος)
του Noah Baumbach
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_white-noise.jpg

Noah Baumbach, σκηνοθέτης
O “Λευκός Θόρυβος” αναμετράται με την ιδέα του θανάτου – ο μόνος τρόπος να ζήσεις πραγματικά τη ζωή σου είναι να αναγνωρίσεις ότι πρόκειται να τελειώσει. Ο πατέρας μου μού έδωσε το βιβλίο όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Ήταν συγγραφέας και αγαπούσε τις ταινίες, οπότε το βιβλίο ήταν μια σύνθεση όσων των ενδιέφεραν. Εκείνος απεβίωσε το 2019 και όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο την ίδια χρονιά, επηρεάστηκα τρομερά από αυτό. Ο Ντον Ντελίλο [συγγραφέας του βιβλίου] μας παρουσιάζει όλες τις στρατηγικές και τις ρουτίνες που έχουμε ανακαλύψει για να αποδεχτούμε την αδιανόητη ιδέα του θανάτου και ύστερα ξετυλίγει αυτές τις άμυνες μας.
(...) Η γλώσσα του Ντελίλο μού φάνηκε οικεία. Υφαίνει τόσο υπέροχα μέσα στην πρόζα του την αμερικάνικη ποπ κουλτούρα με τη φρασεολογία. Η ιστορία είναι για άτομα και οικογένειες, αλλά υπάρχει και ένας σατιρικός τόνος στη δομή και την πλοκή για τα οποία χρειαζόμουν να βρω ένα κινηματογραφικό ανάλογο. Και δεδομένου πως το βιβλίο είναι κυρίως για την αμερικάνικη κουλτούρα που έχει καλυφθεί από τα μίντια -την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις διαφημίσεις, την κουλτούρα των ταινιών και της κινηματογραφικής αφήγησης- το προσέγγισα με κινηματογραφικούς όρους. Υπήρχε προοπτική για σπουδαίες στιγμές.
(...) Οι διάλογοι του Ντελίλο μεταφράζονται πολύ καλά στις ταινίες. Αλλά με το που βάζεις αληθινούς ανθρώπους να παίζουν λογοτεχνικούς χαρακτήρες, κάτι αλλάζει αμέσως. Αποκτούν πραγματικά πρόσωπα και ιδιομορφίες. Η επιλογή του Άνταμ και το να τον βάλω να πάρει βάρος και να ερμηνεύσει έναν ρόλο μεγαλύτερης ηλικίας από εκείνον, μου φαινόταν τρομερό. Δεν υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί που θα τους εμπιστευόμουν να το κάνουν.
(...) Ήθελα να κάνω μια ταινία τόσο τρελή, όσο ο κόσμος γύρω μας αυτή τη στιγμή.

Don DeLillo, συγγραφέας
Είχα την αίσθηση πως οτιδήποτε και αν συνέβαινε στη χώρα, το βιβλίο θα έμοιαζε πως είναι γραμμένο για εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Αν το είχα ξαναδιαβάσει μετά την 9/11, στη διάρκεια των πρώτων ημερών του διαδικτύου ή όταν εξελέγη ο Τραμπ – κάπως έχει να πει πράγματα για αυτή τη χώρα που πάντοτε ήταν αλήθεια.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)