των Guillermo del Toro & Mark Gustafson
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_pinocchio.jpg

Guillermo del Toro, συν-σκηνοθέτης
Παλιότερα, δίδασκα stop-motion και ένα από τους μαθητές μου ήταν απείρως καλύτερος από εμένα, οπότε του είπα “Θες να αναλάβεις εσύ το stop-motion και εγώ να βρίσκω ιδέες;”. Ήταν περίπου εκείνη την περίοδο, όταν μου ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα να κάνω τον Πινόκιο, αλλά θα έμοιαζε περισσότερο με το Φρανκενστάιν – ένας χαρακτήρας ρίχνεται στον πραγματικό κόσμο και προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος είναι, τι κάνει και γιατί υπάρχει.
(....) Νομίζω ότι ζούμε σε έναν κόσμο μακράν πιο πολύπλοκο από εκείνον των προηγούμενων δεκαετιών και τα παιδιά έχουν ερωτήσεις και θέλουν να μάθουν για πράγματα που είναι σύνθετα. Υπάρχει η αίσθηση ότι είναι αναγκαίο να γίνει μια συζήτηση για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, ποιοι είναι οι δεσμοί που κρατάνε ενωμένη μια οικογένεια και πρωτίστως τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα, συναισθήματα και ιδέες που τριγυρίζουν στα μυαλά των παιδιών. Και νομίζω πως αυτό το παραμύθι είναι καλόκαρδο, σβέλτο, αστείο και συγκινητικό, αλλά τελικά επιτρέπει αυτού του είδους τον διάλογο.
(...) Όταν ήμουν παιδί αναρωτιόμουν, “για να σε αγαπάνε, πρέπει να αλλάξεις;” Δεν μπορούσα να το δεχτώ αυτό.

Patrick McHale, συν-σεναριογράφος
Η ιστορία εξιστορείται μέσα από την παιδική οπτική, οπότε ολόκληρος ο κόσμος στήνεται αλλοιωμένος γύρω από τον Πινόκιο. Εκείνο που σε έναν ενήλικα μπορεί να μοιάζει μια παρορμητική ανοησία, στην πραγματικότητα αποτελεί μια βαθύτερη κατανόηση των πολλών παραλογισμών της ζωής από την οπτική ενός παιδιού – στην προκειμένη περίπτωση τον παραλογισμό των αρχών και της κυβερνητικής γραφειοκρατίας. Το βιβλίο είναι πολύ ιταλικό ως προς τα συναισθήματά του, με αρκετά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν πολλοί τσακωμοί, αλλά πάντοτε παραμένει αστείο και διασκεδαστικό.
(...) Η καρδιά της ταινίας είναι η επιθυμία του Τζεπέτο να γίνει ο Πινόκιο κάποιος που δεν είναι. Συχνά, οι γονείς έχουν μια ιδέα για το παιδί τους και όταν εκείνο δεν ταιριάζει σε αυτήν, προσπαθούν να το πιέσουν. Νομίζω ότι πολλοί γονείς που είναι εκνευρισμένοι με τη συμπεριφορά των παιδιών τους θα ταυτιστούν με την εκδοχή του ντελ Τόρο, όπως και πολλά παιδιά που είναι εκνευρισμένα με τους γονείς τους. Ίσως τους βοηθήσει να δουν τα πράγματα από μια διαφορετική εκδοχή.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)