(γράφει ο Σωτήρης Ζήκος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2122_james-bond.jpg

Ο μυθιστορηματικός ήρωας του Ίαν Φλέμινγκ με το όνομα Τζέιμς Μποντ είναι ένας, αλλά οι κινηματογραφικές ενσαρκώσεις του, σε πράκτορα της MI6 με τον κωδικό 007 “εν δράσει”, είναι πολλές και διαφορετικές μέσα από τις αλλαγές των ηθοποιών και τις ανάλογες προσαρμογές στις μόδες του βιομηχανικού θεάματος... Ώσπου ο αρχικός και μάλλον παλιομοδίτικος (μεταπολεμικός) χαρακτήρας με αυτό το όνομα και τις μυθοπλασίες που τον πλαισίωναν, επικαλύφθηκε κι έγινε ένα κερδοφόρο brand name  (όχι μόνο ταινία αλλά και πακέτο προϊόντων κάθε φορά) των show business, όπου όλοι, παλιοί και νέοι πελάτες, μέσα και από την κατάλληλη διαφήμιση, περίμεναν με αδημονία το νέο, “εξελιγμένο” προϊόν.
Έχω δει όλες τις ταινίες Τζέιμς Μποντ και τις έχω ξεχάσει σχεδόν όλες, εκτός από μία: την ταινία “Ζεις Μονάχα Δυο Φορές” / “You Only Live Twice” (1967) με τον Σων Κόνερι βεβαίως, ίσως επειδή μετά από καιρό διάβασα και το βιβλίο και εντυπωσιάστηκα από τις εξωτικές λεπτομέρειες του ιαπωνικού πολιτισμού και μετά ξαναείδα την ταινία με άλλο μάτι, έχοντας “γεμίσει” με πληροφορίες τις εικόνες της.
Και μου έμεινε: Ο Τζέιμς Μποντ ως τζέντλεμαν, με το χαρακτηριστικό βρεταννικό φλέγμα, με αριστοκρατικό παρουσιαστικό, αρεννωπός, εξαιρετικά ευφυής, εκλεκτικός πότης, λάτρης των γυναικών, χωρίς πολιτισμικές προκαταλήψεις, πρόθυμος να “μεταμφιεστεί” για να προσαρμοστεί ένα άλλο περιβάλλον χωρίς να χάσει την προσωπικότητά του, δεκτικός στις νέες προκλήσεις και άλλα...   
Ο τελευταίος Τζέιμς Μποντ είχε λίγο απ' όλα, κάτι από το “Mission: Impossible” όταν απογειώνεται η μοτοσυκλέτα στα κυνηγητά, κάτι από τον “Τιτανικό” στο βύθισμα του μεγάλου σκάφους, κάτι από Χάνιμπαλ Λέκτερ με τον Μπλόφελντ στη φυλακή, κάτι από Τζον Γουίκ στο πώς (“shoot em up”) καθαρίζονται τρεις-τρεις και σε σερί οι φρουροί, κάτι σε Ταραντίνο στον “σοφιστικέ” διάλογο του Τζέιμς Μποντ και του Σάφιν που κρατάει το κορίτσι αγκαλιά... Και όσο για την πλοκή αποτελείται από 4 – 5 υποπλοκές στη συσκευασία της μίας, θα μπορούσε να είναι και μια τηλεοπτική σειρά 12 επεισοδίων. Τουλάχιστον ο ήρωας αυτός έφυγε έχοντας αποκτήσει επιτέλους μια πραγματική οικογένεια. Κι έτσι μπορούμε να εικάσουμε ποιος θα είναι ο επόμενος χαρακτήρας του πράκτορα 007: μάλλον η κόρη του η Ματίλντ, που θα έχει και το όνομά του!