(Πρώτος άνθρωπος)
του Damien Chazelle
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_first-man.jpg

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της αποστολής της NASA από το 1961 έως το 1969 που σκοπό είχε να προσγειωθεί ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι, και στο κέντρο έχει τον Neil Armstrong. Με την αφήγηση να είναι σε πρώτο πρόσωπο και βασισμένη στο βιβλίο του James R. Hansen, η ταινία διερευνά τις θυσίες και το κόστος - για τον Armstrong και για το έθνος - μιας από τις πιο επικίνδυνες αποστολές στην ιστορία.
Με τους Ryan Gosling, Jason Clarke, Claire Foy, Kyle Chandler, Corey Stoll, Ciaran Hinds, Christopher Abbott, Patrick Fugit, Lukas Haas.
Ο Damien Chazelle, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «…Σήμερα έχουμε υπολογιστές που χωράνε στις τσέπες μας και που είναι πιο ισχυροί από εκείνους που μας έφεραν στο φεγγάρι. Ξεχνάμε ότι όταν εκείνοι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να στείλουν έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, δεν είχαν την τεχνολογία που είχαμε σήμερα. Μόλις άρχισα να μπαίνω βαθιά στην ιστορία, έμεινα έκπληκτος από την απόλυτη τρέλα και τον κίνδυνο της επιχείρησης – και το πόσες φορές οδηγήθηκε στην αποτυχία, καθώς και το κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους. Ήθελα να καταλάβω τι ήταν αυτό που έκανε αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο μακρινό διάστημα και ποια ήταν η εμπειρία που έζησαν. Για να καταλάβω, έπρεπε να εξερευνήσω τη ζωή του Neil: αυτή ήταν μια ιστορία που έπρεπε να αρθρωθεί ανάμεσα στο φεγγάρι και τον «νεροχύτη της κουζίνας». Επέλεξα να γυρίσω την ταινία στο ύφος του σινεμά vérité, καταγράφοντας τόσο τις αποστολές του διαστήματος όσο και στις πιο προσωπικές στιγμές της οικογένειας Armstrong».

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας, σημειώσεις για την παραγωγή)