(Τσε ο Αργεντίνος)
του Steven Soderbergh
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_che-part-1.jpg

Το πρώτο μέρος της βιογραφίας του θρυλικού επαναστάτη από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ.
Στις 26 Νοεμβρίου του 1956 ο Fidel Castro μεταβαίνει στην Κούβα με 8 επαναστάτες. Ένα απο αυτούς είναι ο Ernesto "Che" Guevara, ένας αργεντίνος γιατρός που μοιράζεται κοινό στόχο με τον Fidel Castro - να καταλύσουν την δικτατορία του Fulgencio Batista. Μέσα σε δύο χρόνια βασιζόμενοι στη λαϊκή υποστήριξη ανατρέπουν το φιλικό προς τις ΗΠΑ καθεστώς του δικτάτορα Batista. Στη διάρκεια του αγώνα ο Che αναδεικνύεται ως μια σημαντική προσωπικότητα. Η ταινία φιλμ παρακολουθεί την πορεία του Che: από γιατρός σε αρχηγός επαναστατών και από κει σε ήρωα.
Ο Steven Soderbergh, σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Βρήκα ελκυστική την ιστορία του Τσε σαν θέμα για μία ταινία (ή δύο) όχι μόνο επειδή η ζωή του μοιάζει με περιπέτεια αλλά επειδή βρίσκω συναρπαστικές τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει όποιος θέλει να εφαρμόσει στην πράξη μια πολιτική θεωρία. Ήθελα να αποδώσω με λεπτομέρεια την ψυχολογική και σωματική δύναμη που απαιτούνται για δύο εκστρατείες τέτοιου μεγέθους καθώς και την διαδικασία που οδηγεί έναν άνθρωπο με ακλόνητη θέληση να ανακαλύψει την ικανότητα που διαθέτει να εμπνέει και να καθοδηγεί τους άλλους.»
«Για να υποδυθώ τον Τσε ακολούθησα μια εντελώς διαφορετική διαδικασία σε σχέση με άλλες ταινίες που έχω κάνει» ομολογεί ο συμπαραγωγός και πρωταγωνιστής της ταινίας Benicio Del Toro. «Επειδή πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, ξεκινάς από τον ίδιο και τα γραπτά του. Αυτό μας οδήγησε σε 7 χρόνια έρευνας για να βρούμε ό,τι έχει γραφτεί από άλλους γι' αυτόν. Όμως, εγώ πάντα επέστρεφα σε αυτά που είχε γράψει ο ίδιος.»

(πηγή σημειώσεις για την παραγαγωγή)