της Barbara Kopple
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_this-is-everything.jpg

Πορτραίτο μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας και καταγραφή μιας πορείας προς την επιτυχία, το ντοκιμαντέρ της αμερικανίδας δημιουργού είναι παράλληλα και διερεύνηση ενός νέου τοπίου: του χώρου που το διαδίκτυο και οι νέες δυνατότητες του δημιούργησε.
1992. Εικόνες από βίντεο μιας οικογενειακής ζωής. Ένας αγόρι και σκηνές της ζωής του καθώς μεγαλώνει. Είναι ο Gregory Gorgeous, μέλος μιας αγαπημένης οικογένειας στο Τορόντο του Καναδά. Αθλείται στις καταδύσεις και προορίζεται για την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας του. Και ξαφνικά....Μια (τεχνολογική) αλλαγή. Είναι το Youtube -η διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής βίντεο- και οι καινούριες δυνατότητες που προσφέρει. Ο νεαρός και στην εφηβεία Gregory διερευνά αυτές τις δυνατότητες: δημιουργεί το δικό του κανάλι και ανεβάζει βίντεο. Ο τόνος τους είναι εξομολογητικός και γρήγορα το κανάλι του κερδίζει ακόλουθους και θεατές. Ο λόγος δεν είναι τόσο το περιεχόμενο -οι συμβουλές γυναικείας αισθητικής-, όσο το τι οι θεατές αντικρύζουν: βλέπουν μια χαρισματική και επικοινωνιακή προσωπικότητα που διερευνά τις όχι και τόσο κρυφές όψεις της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας του. Είναι τη μεταμόρφωση του, τις αλλαγές της ταυτότητας του που προκαλούν το ενδιαφέρον. Είναι η Gigi που σιγά-σιγά αναδύεται…
Υπάρχουν τρεις διαστάσεις σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ. Η πρώτη έχει σχέση με τη σεξουαλική ταυτότητα και τις περιπέτειες της αναζήτησής της: η σκηνοθέτις παρακολουθεί τον νεαρό της ήρωα καθώς έρχεται αντιμέτωπος από πολύ νωρίς με τις αντιφάσεις του φύλου του. Ό,τι εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο η ειλικρίνεια των εξομολογήσεων, αλλά η τόλμη και το θάρρος με το οποίο ο ήρωας διεκδικεί τον αληθινό του εαυτό. Η δεύτερη διάσταση έχει σχέση με την τεχνολογία που υποστηρίζει αυτόν τον αγώνα, δηλαδή τη διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής βίντεο Youtube: είναι η περίεργη ισορροπία ιδιωτικότητας –ο ήρωας παραμένει έγκλειστος μέσα στο δωμάτιο του όταν γυρίζει τα βίντεο εξομολογήσεις του- και της μέγιστης δημοσιότητας που απολαμβάνει. Πραγματικό αστέρι ενός νέου μέσου η Gigi Gorgeous μοιάζει να ενσαρκώνει τα χαρακτηριστικά αυτού του νέου μέσου: είναιη ακώλυτη έκφραση των πιο εξομολογητικών τόνων που προκαλεί (και κατακτά) τη δημοσιότητα.
Τέλος, η τρίτη διάσταση έχει σχέση με τον τόπο όπου η γεμάτη με τα επεισόδια μιας προσωπικής ζωής, αφήγηση καταλήγει: το Χόλυγουντ. Είναι η εκπλήρωση του (αμερικάνικου) ονείρου, είναι η αφήγηση μιας επιτυχίας, ό,τι εντυπωσιάζει τον θεατή σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ. Η μεταμόρφωση της ταυτότητας, η κατάκτηση, εντέλει, της θηλυκότητας βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Όμως δεν είναι το μέσο - Youtube -που επιτρέπει την επιτυχία. Ούτε η τόλμη και το θάρρος του κεντρικού προσώπου. Είναι η αγάπη και η υποστήριξη της οικογένειας που διακρίνουμε: ακριβώς εξαιτίας αυτής της αγάπης, ο νεαρός ήρωας θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει με τον πιο πανηγυρικό τόνο τον αληθινό του εαυτό.

Δημήτρης Μπάμπας