του Todd Solondz
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_happiness.jpg

Τι πιο κοινότυπο, αλλά και τι πιο πρωτότυπο ως θέμα από την ευτυχία, δηλαδή ό,τι αφορά στην προσωπική αλήθεια και ψέμα του καθενός για την ίδια του, την ιδιωτική του ζωή; Θέμα που διαπραγματεύεται, με τον πιο παράδοξο, τολμηρό και απροκάλυπτο τρόπο, μια σύγχρονη αμερικάνικη ταινία ανεξάρτητης παραγωγής.
Γιατί η ευτυχία είναι πάντα κάτι σχετικό. Σχετική με κάτι που έχεις ή νομίζεις ότι έχεις. Όπως και η δυστυχία είναι σχετική με κάτι που σου λείπει ή νομίζεις ότι σου λείπει.
Για την αφελή, ρομαντική και συναισθηματικά ευάλωτη Τζόι, που στα τριάντα της δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτιάξει μια ερωτική σχέση της προκοπής, η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται σε μια συνάντηση, έστω και απατηλή, με τον άντρα των ονείρων της.
Για τον Βλαντ, το ρώσο μετανάστη και ευκαιριακό εραστή της, ευτυχία μπορεί να είναι το προνόμιο να είναι κάποιος αμερικάνος, χωρίς προβλήματα επιβίωσης και μάλιστα να μένει σε κάποιο προάστιο του Νιου Τζέρσεϊ, όπως η Τζόι.
Για την Τρις, τη μία αδερφή της Τζόι, ευτυχία μπορεί να είναι να έχεις επιτύχει τον "τέλειο γάμο", να έχεις σύζυγο έναν επιτυχημένο και ευκατάστατο ψυχαναλυτή, παιδιά, σκυλιά, κοινωνική καταξίωση και πολυτελή κατοικία.
Για τη Χέλεν, την άλλη αδελφή της Τζόι, ευτυχία μπορεί να είναι να έχεις καταφέρει να είσαι το πρότυπο της σύγχρονης ανεξάρτητης, δημιουργικής και σέξυ γυναίκας.
Και τι είναι δυστυχία; Να είσαι άτολμος, καθόλου γοητευτικός και να βασανίζεσαι από πόθο για την όμορφη γειτόνισσά σου, που την παίρνεις στο τηλέφωνο, της λες αισχρόλογα και αυνανίζεσαι, ενώ όταν αποφασίζεις να ενδώσεις στην τεραστίων διαστάσεων άλλη γειτόνισσά σου, που σου έχει γίνει κολλιτσίδα, μαθαίνεις ότι έχει κάνει ένα έγκλημα ειδεχθές;
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ή δεν είναι μόνο έτσι, όπως φαίνονται. Οι διαδοχικές αποκαλύψεις στην αφήγηση της ταινίας είναι σοκαριστικές, όσο κι αν παρουσιάζονται κωμικοτραγικές ή μάλλον τραγελαφικές. Γιατί αυτό ακριβώς τις κάνει να μοιάζουν πιο οικείες. Δηλαδή, πιο αληθινές. Σαν το άλλο πρόσωπο της ευτυχίας, την ανάποδη μεριά της καλής.

Σωτήρης Ζήκος

Ευτυχία / Ηappiness. Σκηνοθεσία, σενάριο: Τόντ Σόλοντζ . Ηθοποιοί: Τζέην Άνταμς, Ελίζαμπεθ Άσλεβ, Ντύλαν Μπέηκερ, Λάρα Φλιν Μπόιλ, Μπεν Γκαζάρα, Τζάρεντ Χάρρις