του Todd Haynes
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_wonderstruck.jpg

Οι παράλληλες ιστορίες δύο παιδιών που ζουν σε διαφορετικές εποχές, αλλά συνδέονται με μυστηριώδη τρόπο, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ταινίας του Todd Haynes, ενός σκηνοθέτη που λατρεύει την ατμοσφαιρική απόδοση εποχών (Carol). H ιστορία του Ben, ενός αγοριού που ζει στη Μινεσότα γύρω στα 1977 και βασανίζεται από την απουσία του πατέρα που δε γνώρισε ποτέ και η ιστορία της Rose, ενός κοριτσιού από τo New Jersey που πενήντα χρόνια πριν, το 1927, ονειρευόταν να συναντήσει το είδωλό της, μια μυστηριώδη ηθοποιό από τη Νέα Υόρκη, δίνονται παράλληλα για να συναντηθούν κάπου προς το τέλος. Όταν το αγόρι ανακαλύπτει ένα σημαντικό στοιχείο στο σπίτι του και το κορίτσι διαβάζει ένα δελεαστικό τίτλο στην εφημερίδα, τα δυο παιδιά που τα χωρίζει απόσταση πενήντα χρόνων, θα ξεκινήσουν μια περιπετειώδη αναζήτηση που ξεδιπλώνεται με υπνωτική συμμετρία.
Βασισμένη στο ομώνυμο νεανικό μυθιστόρημα του Brian Selznick η ταινία φέρνει στο προσκήνιο δύο παιδικούς χαρακτήρες που παρά την απόσταση που τους χωρίζει έχουν κάτι κοινό. Είναι και οι δύο κωφοί και ποθούν ένα τρόπο ζωής εντελώς διαφορετικό από αυτόν που βιώνουν.
Ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του δηλώνει: « Προσπάθησα να πάρω στοιχεία από το βιβλίο και να φτιάξω το δικό μου βιβλίο, τηρώντας αφηγηματικά τις αναλογίες. Η πρώτη ιστορία δίνεται με λέξεις, με κείμενο, όπως ακριβώς και στο μυθιστόρημα. Η δεύτερη που διαδραματίζεται πενήντα χρόνια πριν δίνεται βωβή, μόνο με εικόνες, όπως και πάλι βλέπουμε στο βιβλίο. Οι δυο ιστορίες κάπου συγκλίνουν για να δημιουργήσουν μια κοινή αφήγηση. Μου αρέσει να κάνω πολλή έρευνα, να μελετώ τις λεπτομέρειες, να μπαίνω στην εποχή. Αυτή είναι μια ταινία για τα μουσεία, τους κωφούς, τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 20 αλλά και του 70.»

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, δημοσιεύματα του τύπου, κατάλογος φεστιβάλ Καννών. επιμέλεια Π.)