του Morgan Neville
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_the-music-of-strangers-yo-yo-ma-and-the-silk-road-ensemble.jpg

Έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 300 συναυλίες σε τουλάχιστον 35 χώρες του κόσμου, το Silk Road Ensemble έρχεται να γίνει γνωστό και μέσα από το γεμάτο ήχους και χρώματα ντοκιμαντέρ του Morgan Neville «The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble». Ιδρυτής και καλλιτεχνικός του διευθυντής ο διεθνούς φήμης τσελίστας Yo-Yo Ma, ο οποίος ακολουθώντας τα ίχνη του δρόμου του μεταξιού έφερε κοντά 60 σολίστες από 20 διαφορετικά έθνη, θέτοντας ως στόχους του, ήδη από το ξεκίνημα του project το 2000, το διάλογο της ασιατικής με τη δυτικότροπη μουσική  παράδοση και την προώθηση  των πολιτισμικών ανταλλαγών. Η βασική αυτή αρχή που διέπει το συγκεκριμένο project διατρέχει και τη γεμάτη ποικιλία και εναλλαγές ταινία του Neville. Ό,τι ξεκίνησε ως πείραμα στο χώρο του Tanglewood εξελίχθηκε τελικά σε κάτι μακροβιότερο για να αναδείξει τη μουσική ως παγκόσμια γλώσσα έκφρασης και πολιτισμικής συνεργασίας. Κυρίως όμως ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ λαών που γνωρίζουν ελάχιστα ο ένας τον άλλον.
Η ταινία ρίχνει αρχικά φως στην προσωπική ζωή και το καλλιτεχνικό μέγεθος του Yo-Yo Ma , φροντίζοντας να προβάλει και τις μαρτυρίες  κάποιων κορυφαίων μουσικών, όπως του Leonard Bernstein και του John Williams. Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν επικεντρώνεται  στην ιστορία του project και του δημιουργού του, όσο στην παρουσίαση των μελών του. Μια σειρά βιρτουόζων μουσικών ποικίλων μουσικών οργάνων, άλλων γνωστών και άλλων άγνωστων στο αμύητο κοινό (όπως του παραδοσιακού κινέζικου λαούτου ή του ιρανικού έγχορδου καμαντσέχ) παρελαύνουν από την ταινία, όχι μόνο με τους ρυθμούς και τα τζαμαρίσματά τους, αλλά και με τις προσωπικές τους ιστορίες. Κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα οδυνηρές, αφού συνδέονται με μεταναστεύσεις και εκτοπισμούς από την πατρίδα. Έτσι μέσα από το κλαρινέτο του Σύριου Kinan Azmeh αντηχεί η μελαγχολία του πρόσφυγα αλλά και η αγωνία του πολέμου, ενώ αντίθετα οι ήχοι της γκάιντας της Cristina Pato μεταδίδουν κάτι από την ενέργεια  και το ταπεραμέντο της νεαρής Ισπανίδας από τη Γαλικία.
Συνδυάζοντας αποσπάσματα από ζωντανές εμφανίσεις, προσωπικές συνεντεύξεις και υλικό αρχείου ο Morgan Neville καταφέρνει έτσι να ζωντανέψει την πορεία του Silk Road Ensemble με τον πιο ελκυστικό τρόπο. Μέσα από τα πολλά μικρά πορτρέτα των σημαντικότερων μελών του πυρήνα του, ό,τι καταγράφεται τελικά είναι οι σταθμοί μιας συγκινητικής διαδρομής γεμάτης πάθος, προσωπικές θυσίες αλλά και απρόβλεπτες συναντήσεις. Το χρονικό ενός τολμηρού μουσικού πειράματος , που παρόλο που σέβεται τις παραδόσεις, αποζητά το καινούριο, ατενίζοντας σταθερά και με αισιοδοξία το μέλλον. 

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]