(Αμερικάνικο Ειδύλλιο)
του Ewan McGregor
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_american-pastoral.jpg

"Τέλεια σύζυγος, ιδανικό σπίτι, τέλειο μωρό. Η τύχη του είχε χαμογελάσει.
Έτσι τον σκεφτόμουν. Ήταν ο Σουηδός. "
– Νέιθαν Ζούκερμαν

Το American Pastoral/Αμερικάνικο Ειδύλλιο, βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ, ομώνυμο μυθιστόρημα του Philip Roth /Φίλιπ Ροθ, που εξιστορεί τις βαθιές αλλαγές που συνέβησαν τον τελευταίο μισό αιώνα στην κοινωνία της Αμερικής. Η κινηματογραφική μεταφορά, που χρειάστηκε σχεδόν 13 χρόνια για να ολοκληρωθεί, επικεντρώνεται στην αναζήτηση ενός πατέρα για την κόρη του, αλλά και στα θέματα της αβεβαιότητας, της μοίρας, της οικογένειας και της απώλειας.
Η  ιστορία  εκτυλίσσεται σε μία από τις πιο μεταβατικές περιόδους της Αμερικής: από την περίοδο της αισιοδοξίας που είχε κυριαρχήσει μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την ταραχώδη δεκαετία του ’70, ενώ ταυτόχρονα κινείται ανάμεσα σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα, εξετάζοντας το πώς μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τις πιο ιδιωτικές οικογενειακές στιγμές.
Σε μια μεταπολεμική εποχή, όπου ανθεί η αισιοδοξία και η αθωότητα, ο αθλητής – θρύλος του γυμνασίου, ο Σέιμουρ "Σουηδός" Λιβόβ παντρεύεται την Μις New Jersey, κληρονομεί το πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εργοστάσιο γαντιών του πατέρα του και ξεκινά μια ζωή απόλυτης ευδαιμονίας, μεγαλώνοντας την αγαπημένη κόρη του Μέρι σ’ ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι, στη γαλήνια, αριστοκρατική γειτονιά του Old Rimrock, στο New Jersey. Ο Σουηδός είναι πυλώνας της κοινότητας, υπόδειγμα επιχειρηματία, φιλάνθρωπο αφεντικό και αφοσιωμένος οικογενειάρχης, αλλά και γαλουχημένος με μια σταθερή πίστη στο αμερικανικό όνειρο.
Στη δεκαετία του ‘60, εν μέσω της ανησυχίας που τροφοδότησε ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η οργισμένη και ατίθαση 16χρονη κόρη του Μέρι θεωρείται η βασική ύποπτος σε μία τρομοκρατική ενέργεια με ένα θύμα, στο προάστιο που διαμένουν οι Λιβόβ. Αυτό τσακίζει συναισθηματικά τον πατέρα της και το όραμά του για τον κόσμο. Αποφασισμένος να βάλει και πάλι μία τάξη στη ζωή του, ο Σουηδός προσπαθεί να εντοπίσει την κόρη του που κρύβεται, ν’ αποκαταστήσει το κύρος της οικογένειας Λιβόβ και να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα...
Σύμφωνα με τον Ewan McGregor, ο ρόλος του Σουηδού Λιβόβ ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός, καθώς έπρεπε να τον ενσαρκώσει από τα νιάτα μέχρι τα γεράματά του, αλλά και να αναδείξει το συμβολισμό πίσω από αυτόν - ο Σουηδός συμβόλιζε το Αμερικανικό πρότυπο του αθλητή, βιομήχανου, πατέρα - παραμένοντας ταυτόχρονα ρεαλιστικός και ανθρώπινος. Όμως, παρόλο που ο Σουηδός ενσαρκώνει τον αμερικανικό μύθο, η τροχιά της ζωής του τον στρέφει βίαια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σ’ όλη τη ζωή του, κάνει πάντα αυτό που θέλουν οι άλλοι, αυτό που περιμένουν από αυτόν να κάνει. Ποτέ δεν αμφισβητεί την ηθική του, τις πεποιθήσεις του, την αίσθηση που έχει για το σωστό και το λάθος. Όμως, εκεί οφείλεται και η συντριβή του.
Καθώς η ταινια διαδραματίζεται σε αρκετές δεκαετίες και σε χρονικές περιόδους στις οποιίες συμβαίνουν μεγάλες πολιτιστικές αλλαγές, έτσι και η αισθητική της διαφοροποείται αντικατοπτρίζοντας αυτές τις διαφορετικές φάσεις. Η προσέγγιση ήταν να “ηχούν” και οπτικά οι σαρωτικές αλλαγές στη ζωή του Σουηδού: από την προσδοκία, στην καταστροφή, στην εμμονή. Έτσι, στην αρχή της ταινίας στην παλέτα κυριαρχούν έντονα χρώματα, αντικατοπτρίζοντας τις λαμπερές ελπίδες της μεταπολεμικής Αμερικής. Μετά την έκρηξη, που εκτός από το ταχυδρομείο, διαλύει και την οικογένεια Λιβόβ, τα χρώματα αρχίζουν να ξεθωριάζουν, συμπληρώνοντας τη δραματική τροπή που παίρνει η ζωή του Σουηδού.
Μια γλυκόπικρη αίσθηση απώλειας είναι πανταχού παρούσα: απώλεια που συμβαίνει μέσα στην οικογένεια, αλλά και φθορές που έχουν απομυθοποιήσει το αμερικανικό όνειρο τον τελευταίο μισό αιώνα. Και όμως, πάνω και πίσω απ΄όλα αυτά υπάρχει πανταχού παρούσα η πατρική αγάπη, σαν ένα φως που δεν σβήνει ποτέ.
(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)