του Ira Sachs
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_little-men.jpg

Ιχνογράφημα μιας εφηβικής φιλίας, με φόντο τη μεσοαστική ζωή στη Νέα Υόρκη του σήμερα, είναι η ταινία του Αμερικάνου δημιουργού.
Κεντρικοί ήρωες είναι δύο συνομήλικοι 13χρονοι που ζουν στην Νέα Υόρκη. Ο Jake προέρχεται από μια οικογένεια διανοουμένων: ο πατέρας του είναι ηθοποιός και η μητέρα του ψυχολόγος. Ο Jake ασχολείται με το σχέδιο και θέλει να συνεχίσει σε καλλιτεχνικό λύκειο. Όταν ο παππούς του πεθαίνει η οικογένεια μετακομίζει στο σπίτι του στο Brooklyn. Εκεί ο Jake γνωρίζει τον Tony, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός. Είναι ο γιος της Leonor, μιας χιλιανής μετανάστριας που νοικιάζει το από κάτω μαγαζί. Είναι καλοκαίρι και τα δύο αγόρια κάνουν παρέα -ποδόσφαιρο, βόλτες στα πάρκα, οι πρώτοι χοροί, τα φλερτ. Είναι η ζωή της πρώιμης εφηβείας. Όμως τη μεταξύ τους φιλία θα διαταράξει μια οικογενειακή οικονομική διαφορά. Η οικογένεια του Jake είναι οι ιδιοκτήτες του καταστήματος που νοικιάζει η μητέρα του Tony και η αύξηση του ενοικίου που ζητούν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Με την έξωση προ των θυρών, τα δύο αγόρια προσπαθούν να ανατρέψουν την κατάσταση..
Ο κόσμος της (ανδρικής) φιλίας έχει συχνά βρεθεί στο επίκεντρο της οπτικής του Ira Sachs, ωστόσο εδώ είναι οι επιρροές από τον Ιαπωνα Yasujirô Ozu και τις ταινίες του με παιδιά που δίνουν τον τόνο. Έχοντας συνεχώς στο φόντο το τοπίο της αστικής ανάπτυξης και των επιπτώσεων που αυτή έχει στις ζωές των απλών ανθρώπων -δηλαδή τον εκτοπισμό και την αλλαγή της ζωής τους-, ο σκηνοθέτης εστιάζει στους 13χρονούς και τη μεταξύ τους σχέση. Τα προνόμια του βλέμματος όμως τα απονέμει στον Jake: αυτόν παρακολουθεί συνεχώς. Ακολουθώντας αφηγηματικές στρατηγικές παρόμοιες μ' αυτές του Ιάπωνα δασκάλου, μικρές λεπτομέρειες σχηματίζουν τα πορτραίτα των δύο ηρώων, τη σχέση τους, την οικογενειακή τους ζωής, αλλά και τροφοδοτούν τη δραματική πλοκή. Καμιά μελοδραματική ακρότητα δεν υπάρχει μέσα σ' αυτήν την ταινία, μόνο η παρατήρηση των ανθρώπων καθώς ζουν τις ζωές τους σε μια μεγαλούπολη.
Και η σκιαγράφηση μιας εφηβικής καλοκαιρινής φιλίας.
Που όπως όλες οι καλοκαιρινές φιλίες της εφηβείας, σύντομα θα χαθεί στη μνήμη και θα σβήσει...

Δημήτρης Μπάμπας