του Nicolas Winding Refn
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_the-neon-demon.jpg

Μια καταβύθιση στο λαμπερό παραισθητικό σύμπαν της γυναικείας ομορφιάς, η ταινία του δανού Nicolas Winding Refn είναι κυρίως ένα σκοτεινό γοτθικό παραμύθι.
Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι μια νεοφερμένη στην πόλη των Αγγέλων: η 16χρονη Jesse (το ρόλο υποδύεται η Elle Fanning) είναι στιγματισμένη από την αθωότητα της ηλικίας της και της επαρχιακής καταγωγής της. Καθώς κινείται μέσα στα παρασκήνια των ντεφιλέ μόδας και των φωτογραφίσεων, γνωρίζει ένα σύμπαν άκρως ανταγωνιστικό. Η Jesse (… αλλά και κυρίως η ομορφιά της) προκαλεί το φθόνο και τη ζήλεια. Η γρήγορη επιτυχία της θα την οδηγήσει σε μια δυσάρεστη θέση, καθώς το σώμα της θα γίνει αποδέκτης της επιθετικότητας και της κακότητας των άλλων.
Ο κόσμος των λαμπερών φώτων και του neon, το ημίφως της πόλης και οι λάμψεις των προβολέων, το εκτυφλωτικό φως του ήλιου στην δυτική ακτή, το θερμό κόκκινο και το ψυχρό μπλε, λούζουν το νεανικό γυναικείο σώμα. Η αργή, σχεδόν τελετουργική κίνηση της κάμερας, αλλά κυρίως η σαγήνη του ημίγυμνου γυναικείου σώματος υπνωτίζει τον θεατή και αιχμαλωτίζει το βλέμμα του. Υπενθυμίζοντας στον θεατή τις ένοχες απολαύσεις της ταινίας Showgirls (Paul Verhoeven, 1995)- μιας άλλης ανάλογης θεματικής , αλλά διαφορετικού τόνου ταινίας-, ο σκηνοθέτης αναπαραγάγει την εικονοποιία του Helmut Newton, αλλά και αυτή των editorials μόδας: δημιουργεί έτσι έναν ιστό εικόνων όπου παγιδεύεται ο θεατής.
Ωστόσο αυτή η άσκηση στο στυλ διαδραματίζεται στις σκοτεινές επικράτειες ενός γοτθικού παραμυθιού, χωρίς όμως το happy end: η ηρωίδα θα πληρώσει το ακριβό τίμημα για την υπέρβαση της ομορφιάς. Και το τίμημα αυτό θα γίνει απαιτητό όταν συμβεί η μεταμόρφωση της: δηλαδή όταν από αντικείμενο του βλέμματος γίνει το αντικείμενο του (ένοχου) ερωτικού πόθου.
Κορυφώνοντας την αφήγηση μ’ ένα τρόπο ακραίο –ως μια ταινία splatter, κάτι όχι ασυνήθιστο για την φιλμογραφία του-, ο σκηνοθέτης μεταμορφώνει την ταινία: από μια παραισθητική περιπλάνηση στο ημίφως των παρασκηνίων με αναφορές στο χολιγουντιανό μελόδραμα (τόσο στις υψηλές του στιγμές - All About Eve- όσο και στις χαμηλές και cult Valley of the Dolls) η ταινία μεταλλάσσεται σ΄ ένα σκοτεινό γοτθικό παραμύθι.

Δημήτρης Μπάμπας

the-neon-demon.jpg
Υπόθεση
Όταν η Jesse, ένα επίδοξο μοντέλο, μετακομίζει στο Λος Άντζελες, η νεότητα και η ζωτικότητα της προκαλούν το ενδιαφέρον σε ομάδα εμμονικών με την ομορφιά γυναικών. Αυτές θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να πάρουν ό,τι που έχει...
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Nicolas Winding Refn, δηλώνει: "Για πολλά χρόνια, ενδιαφερόμουν να κάνω μια ταινία για την ομορφιά, γιατί, στη ζωή μου, περιβάλλομαι από αυτήν. Το νόμισμα της ομορφιάς συνεχίζει να αυξάνεται και ποτέ δεν πέφτει. Και, όπως έχει εξελιχθεί, η διάρκεια ζωής της ομορφιάς γίνεται όλο και πιο περιορισμένη, ενώ η εμμονή μας για αυτήν γίνεται όλο και πιο ακραία. Αυτή η εμμονή συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερο είδος τρέλας ".

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Καννών 2016, σημειώσεις για την παραγωγή)