του Roman Polanski
chinatown.jpg

Η ταινία διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ’30, όπου ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ προσλαμβάνεται από τη σύζυγο ενός επιχειρηματία για να εξιχνιάσει μια υπόθεση μοιχείας. Στην πορεία, θα βρεθεί μέσα σε μια μυστηριώδη δίνη απληστίας, απάτης, διαφθοράς και δολοφονιών.
Με τους Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Hillerman, Perry Lopez, Burt Young, John Huston
Σε σενάριο του Robert Towne.
Ο Μπάμπης Ακτσόγλου σημειώνει σχετικά, στην έκδοση Ρόμαν Πολάνσκι (Αιγόκερως, 1985) : ”Αν υπάρχει μια ταινία στην οποία να ταιριάζει απόλυτα ο χαρακτηρισμός της λαβυρινθοειδούς αφήγησης αυτή είναι σίγουρα το Τσάινατάουν. Αν και η αφήγηση ακολουθεί μια φαινομενικά γραμμική πορεία, κάθε επίλυση ενός αρχικού μυστηρίου, ανοίγει ένα νέο και η αφήγηση ακολουθεί και πάλι μια άγνωστη κατεύθυνση. Έχουμε έτσι μια σειρά από μικρο-ιστορίες, που η μια επικαλύπτει την άλλη, υφαίνοντας ένα πυκνό και σκοτεινό αφηγηματικό σύστημα, που χρειάζεται την ιδιαίτερη προσοχή του αναγνώστη -θεατή.
Όλη η ταινία είναι γεμάτη από καθόλου τυχαίες μικρολεπτομέρειες, που συγκροτούν η κάθε μαι τους το δικό τους σημασιολογικό σύστημα. Επισημάναμε ήδη τις διάφορες αναφορές της ταινίας στο σημαίνον Τσάινατάουν, δεν μπορούμε όμως ν' αγνοήσουμε το δεύτερο κυρίαρχο στοιχείο της ταινίας που είναι το νερό.
(...) Αν η Κινεζούπολη είναι ο αναπόφευκτος χώρος της μοίρας, όπου αναδιπλώνεται το δράμα και βρίσκει την τραγική κατάληξη του, το νερό είναι η κινητήρια δύναμη όλων των δρώμενων, μια αδυσώπητη ορμή που ταυτίζεται με τους πόθους των ανθρώπων (οικονομικούς, εξουσιαστικούς, σεξουαλικούς) και καθοδηγεί τις πράξεις τους. Ο Τζων Χιούστον υποδύεται ξανά στην ταινία το ρόλο που τον έκανε διάσημο (ως ηθοποιό) στη Βίβλο: όπως και τ' όνομα του το φανερώνει (Νώε Κρος), είναι ένας σύγχρονος Νώε που κυριαρχεί πάνω στο Νερό, είναι ο ίδιος ο Νόμος, κατέχει την κόρη του και καταφέρνει τελικά ν' αποκτήσει και την δεύτερη κόρη εγγονή του”.
 
(δ.τ.)