(Ένας χαρισματικός άνθρωπος)
του Michael Grandage
genius.jpg

Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του 1920. Ο Max Perkins, λογοτεχνικός επιμελητής στο εκδοτικό οίκο Scribner’s Sons είναι ο πρώτος που έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους μετέπειτα διάσημους λογοτέχνες, όπως ο Ernest Hemingway και ο F. Scott Fitzgerald. Όταν ένα εκτεταμένο, χαοτικό 1.000 σελίδων χειρόγραφο από έναν άγνωστο συγγραφέα που ονομάζεται Thomas Wolfe πέφτει σε τα χέρια του, ο Perkins είναι πεπεισμένος ότι έχει ανακαλύψει μια λογοτεχνική ιδιοφυΐα. Μαζί οι δύο άνδρες κανονίζουν να δουλέψουν σε μια έκδοση για βιβλίο. Μια φαινομενικά ατελείωτη μάχη πάνω από κάθε φράση του χειρόγραφου διεξάγεται μεταξύ των δύο ανδρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο Perkins, ένας αξιοπρεπής οικογενειάρχης και ο Wolfe ένας εκκεντρικός συγγραφέας θα έρθουν πιο κοντά - μια σχέση που αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις συζύγους τους. Όταν το ‘Look Homeward, Angel’ γίνεται μια μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ο συγγραφέας γίνεται όλο και πιο πολύ παρανοϊκός.
Η ταινία Genius βασίζεται στη βραβευμένη βιογραφία του A. Scott Berg με τίτλος ‘Max Perkins: Editor of Genius’ , η οποία έχει διασκευαστεί για για την κινηματογραφική οθόνη από τον διάσημο σεναριογράφο τον John Logan (Skyfall). Με αυτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο στην Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 20, κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του ο επιτυχημένος θεατρικός σκηνοθέτης του Λονδίνου Michael Grandage.
Ο John Logan, σεναριογράφος της ταινίας, δηλώνει: «Δε μπορείς να φανταστείς δύο πόλους πιο αντίθετους από το Μαξ Πέρκινς και τον Τόμας Γουλφ. Ο Μαξ ήταν ένας συντηρητικός γιάνκης, που κυριολεκτικά και μεταφορικά φορούσε γραβάτα. Ο Τόμας Γουλφ ήταν ένα αδάμαστο ζώο. Πέντε μόνο σελίδες από τα βιβλία του «Γύρνα σπίτι αγγελέ μου» ή 'Of Time and the River' αν διαβάσεις, καταλαβαίνεις το πάθος στις λέξεις που επιλέγει και τον τρόπο που λέει τις ιστορίες του. Οι ιστορίες του σε χτυπούν κατάστηθα με το συναίσθημα και το πάθος τους».
Με τους Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Laura Linney, Guy Pearce.
Δ.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βερολίνου 2016, σημειώσεις για την παραγωγή)