των Albert Maysles, Lynn True, Nelson Walker, David Usui, Ben Wu
in-transit.jpg

Ντοκιμαντέρ για μια σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Chicago και δυτική ακτής, η ταινία είναι μια συναρπαστική στην σύνθεση της συλλογή ανθρώπινων πορτρέτων.
Η ομάδα των σκηνοθετών που υπογράφει την ταινία επιβιβάστηκε στο Empire Builder και κατέγραψε ότι συμβαίνει στο διάρκειας 3 ημερών ταξίδι του. Εικόνες του βορρά των ΗΠΑ τον χειμώνα διαπλέκονται με ιστορίες από το εσωτερικό του τραίνου. Γεμάτο με μικρές συνεντεύξεις σε τόνο εξομολογητικό, τόσο από τους επιβάτες όσο και από τους εργαζόμενους σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ αυτό είναι αποκαλυπτικό: φωτίζει τις μικρές προσωπικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε μετακίνηση. Οι επιβάτες: μια νεαρή έγχρωμη έγκυος, μια χωρισμένη μητέρα με τέσσερα παιδιά (από διαφορετικούς πατεράδες), ένας νεαρός ερωτευμένος που πάει να συναντήσει τη φίλη του, ένας βετεράνος του πολέμου, μια γυναίκα αποφασισμένη να κάνει τη δική της προσωπική επανάσταση, μια ηλικιωμένη που επιστρέφει μετά από μια επίσκεψη στη κόρη της, ένας νεαρός που παράτησε τη δουλειά του και αναζητά την τύχη του δυτικά, μια παρέα νέων. Φιλίες και σχέσεις αναπτύσσονται λόγω της εξ ανάγκης εγγύτητας και οικειότητας πάντα σε τόνους εξομολογητικούς.
Γι όλα αυτά τα πρόσωπα, το εν κινήσει τραίνο (και το ταξίδι) μοιάζει να αποτελεί ένα προνομιακό χώρο για στοχασμό, για μια προσωπικού χαρακτήρα ενδοσκόπηση και απολογισμό. Είναι οι ζωές (και οι μοίρες) που αλλάζουν με την μετακίνηση μέσα σ’ αυτό το χιονισμένο και παγωμένο τοπίο. Παράλληλα, αυτό το ντοκιμαντέρ δρόμου ιχνογραφεί κάτι πολύ ουσιαστικό που αποτελεί από την αμερικάνικη ταυτότητα: το ταξίδι προς τη δύση σε αναζήτηση μιας καλύτερη ζωής, όχι μόνο με όρους υλικούς, αποτελεί πάντα ένα ζωντανό κομμάτι της αμερικάνικης μυθολογίας. Αυτή η εθνολογικού χαρακτήρα καταγραφή είναι γεμάτη συναίσθημα: είναι ο ανθρώπινος πόνος (και η χαρά) που κρύβονται στις εικόνες

Δημήτρης Μπάμπας