του Francis Ford Coppola
the-outsiders.jpg

1966. Τούλσα, Οκλαχόμα. Οι Γκρίζερς /Greasers είναι μια νεανική συμμορία που δρα στα εργατικά προάστια της πόλης. Μέλος της είναι ο ορφανός από γονείς 14χρονος Πόνιμποϊ Κέρτις /Ponyboy Curtis, αλλά και τα μεγαλύτερης ηλικίας αδέλφια του. Ένα βράδυ ο Πόνιμποϊ μαζί με τον φίλο του Τζόνι θα εμπλακούν σ' ένα καυγά με μέλη της αντίπαλης συμμορίας των Σοκς /Socs που προέρχονται από τις μεσοαστικές συνοικίες της πόλης. Κατάληξη της συμπλοκής είναι η χωρίς πρόθεση δολοφονία ενός μέλους τους από τον Τζόνι. Οι δύο νέοι, καταζητούμενοι, θα φύγουν από την πόλη και θα βρουν καταφύγιο σε μια παλιά εκκλησία στην ύπαιθρο. Εκεί θα έρθει να τους συναντήσει ο φίλος τους Ντάλας /Dallas. Αργότερα κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής ενός δημοτικού σχολείου, η εκκλησία θα πιάσει φωτιά. Οι τρεις νέοι, με κίνδυνο της ζωής τους, θα διασώσουν τους μαθητές που κινδυνεύουν. Όμως ο Τζόνι θα τραυματιστεί βαριά και λίγες μέρες αργότερα θα καταλήξει. Ο Ντάλας θα σκοτωθεί σε μια συμπλοκή με τους αστυνομικούς. Ενώ ο Πόνιμποϊ θα αθωωθεί από κάθε κατηγορία σχετικά με τη δολοφονία και θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα αδέλφια του.
Αφετηρία για την παραγωγή της ταινίας υπήρξε η επιστολή μιας βιβλιοθηκάριου προς τον σκηνοθέτη, με την οποία τού πρότεινε, εκ μέρους των μαθητών μιας τάξης, να γυρίσει σε ταινία το ομότιτλο μυθιστόρημα της S.E. Hinton (Letters of Note - The Outsiders). Το αποτέλεσμα ήταν ο Francis Ford Coppola να μεταφέρει στην οθόνη, όχι μόνο αυτό το μυθιστόρημα, αλλά και το ανάλογης θεματολογία Rumble Fish της ίδιας συγγραφέα. Η Susan Eloise Hinton έγραψε το μυθιστόρημα The Outsiders το 1965, όταν ήταν ακόμα μαθήτρια λυκείου, εμπνεόμενη από τις διαμάχες συμμοριών στην πόλη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία εμφανίζεται ως μια νοσοκόμα, στη σκηνή όταν ένας από τους νεαρούς ήρωες νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένος με εγκαύματα από μια πυρκαγιά.
Ανήκει στο είδος των νεανικών ταινιών, πολύ δημοφιλών τη δεκαετία του 80 στο Χόλιγουντ (Breakfast Club (1985) Stand by Me (1986) Sixteen Candles (1984)). Σ ' αυτήν παρουσιάζονται για πρώτη και μοναδική φορά μαζί, μια ομάδα ηθοποιών που τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν στο Χόλιγουντ, εκ των οποίων ο πιο γνωστός είναι ο Tom Cruise.
Η ταινία αυτή γυρίστηκε λίγο πριν την ταινία Rumble Fish, στην οποία εμφανίζονται κάποιοι από τους ηθοποιούς της, και κατά κάποιον τρόπο την προαναγγέλλει. Γι' αυτό λοιπόν οι δύο ταινίες αντιμετωπίζονται ως δίπτυχο στην φιλμογραφία του Francis Ford Coppola.
Και εάν το ασπρόμαυρο και πειραματικής διάθεσης Rumble Fish χαρακτηρίζεται από αναφορές στην εικονοποιία του φιλμ νουάρ, το The Outsiders είναι από την αρχή μέχρι το τέλος ένας φόρος τιμής στην “καταραμένη νεολαία” της ταινίας του Nicholas Ray, Rebel Without a Cause (1955). Η αίσθηση της νοσταλγίας για τη δεκαετία του 60 διαπερνά όλη την ταινία, αλλά κυρίως την μουσική της υπόκρουση: ακούγονται εμβληματικά τραγούδια της rock 'n' roll κουλτούρας, όπως του Van Morrison (Gloria), Elvis Presley (Blue Moon, Milky White Way, Mystery Train), Carl Perkins (Lend Me Your Comb), Jerry Lee Lewis (Real Wild Child). Η μουσική μέσα στην ταινία επέχει θέση αφηγηματικού σχολίου και υπογραμμίζει με τρόπο εμφατικό τα διαδραματιζόμενα, παράλληλα όμως δημιουργεί -λόγω της απόστασης του χρόνου- και τη νοσταλγική διάθεση. Ωστόσο, εδώ δεν υπάρχει καμία γλυκύτητα, όπως συμβαίνει σε ανάλογες ταινίες σκηνοθετών της ίδιας γενιάς -American Graffiti (George Lucas, 1973), εδώ η εικόνα σκιάζεται.
Στο φόντο της αφήγησης υπάρχουν, ως μια διαρκή υπόμνηση, οι αγεφύρωτες ταξικές διαφορές ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες συμμορίες. Τα κεντρικά νεαρά πρόσωπα μοιάζουν αδύναμα να απεγκλωβιστούν και να χαράξουν μια πορεία για το μέλλον: σημαδεύονται τόσο από την ταξική διαίρεση, όσο και από τις διαλυμένες οικογενειακές δομές -θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι πρόσωπα τραγικά. Όμως οι μελοδραματικοί τόνοι οι οποίοι κυριαρχούν στην αφήγηση είναι πολύ μακρυά από τους επικούς και τραγικούς τονισμούς του σκηνοθέτη στις προηγούμενες ταινίες του Apocalypse Now (1979) και The Godfather (1972, 1974).
Το 2005, ο Francis Ford Coppola έκανε ένα καινούριο μοντάζ στην ταινία προσθέτοντας σκηνές, συνολικής διάρκειας 22 λεπτών, που είχαν αφαιρεθεί από την αρχική εκδοχή, με στόχο να φέρει την ταινία πιο κοντά στο μυθιστόρημα. Αυτή η έκδοση της ταινίας έχει τον τίτλο The Outsiders: The Complete Novel.
Δ.Μ.

Βιβλιογραφία
Letters of Note - The Outsiders, Διαθέσμο στο <http://www.lettersofnote.com/search?q=+copolla>, Προσβάσιμο στις 2-2-2016

THE OUTSIDERS
ΑΟΥΤΣΆΙΝΤΕΡΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΕΣ ΧΩΡΊΣ ΑΎΡΙΟ
Δράμα εποχής, αμερικανικής παραγωγής 1983
Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα (Francis Ford Coppola)
Σενάριο: Kathleen Knutsen Rowell, βασισμένο στο μυθιστόρημα της S.E. Hinton
Φωτογραφία: Stephen H. Burum
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ντιν Ταβουλάρης (Dean Tavoularis)
Μουσική: Καρμάιν Κόπολα (Carmine Coppola)
Κοστούμια:
Παραγωγή: Gray Frederickson, Fred Roos
Παίζουν: Ρομπ Λόου (Rob Lowe), Τόμας Χάουελ (C. Thomas Howell), Ματ Ντίλον (Matt Dillon), Ραλφ Μάτσιο (Ralph Macchio), Πάτρικ Σουέιζι (Patrick Swayze)