του Bill Pohlad
love-and-mercy.jpg

Βιογραφική ταινία βασισμένη στη ζωή και το πολύ σημαντικό έργο ενός εμβληματικού προσώπου της αμερικάνικης ποπ και ροκ σκηνής, του συνθέτη και στιχουργού Brian Wilson, μέλους των Beach Boys.
Η αφήγησης οργανώνεται σε δύο παράλληλες αφηγηματικές γραμμές, που επικεντρώνονται σε δύο χρονικές περιόδους της ζωής αυτού του σπουδαίου μουσικού. Η πρώτη χρονική περίοδος είναι αφορά την νεότητα και την δημιουργική ακμή του Brian Wilson: τη δεκαετία του 60, όταν το surf rock των Beach Boys αποτελούσε την απάντηση στην βρετανική ποπ των The Beatles. Ενώ, η δεύτερη περίοδος είναι η μέση ηλικία του Brian Wilson όταν η ψυχική ασθένεια που αντιμετώπιζε οξύνθηκε και είχε καταφύγει στην «νοσηλεία» του ψυχοθεραπευτή Dr. Eugene Landy.
Η ταινία είναι μια αντισυμβατική και ανήσυχη προσέγγιση στο είδος της βιογραφικής ταινίας αντανακλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη χαρισματική προσωπικότητα του βιογραφούμενου. Εστιάζει τόσο στη δημιουργικότητα του Brian Wilson όσο και στο τίμημα που πρέπει να καταβάλει, αλλά και στη σωτηρία που εμφανίζεται με το πρόσωπο μιας γυναίκας.
Ο Bill Pohlad, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει στο nerdrepository.com : «Θέλαμε να δώσουμε στις δύο χρονικές περιόδους μια διαφορετική ποιότητα στην εικόνα, μια διαφορετική αίσθηση, χωρίς να είναι κάτι υπερβολικό. Δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι πολύ δραματικό, το οποίο θα τραβούσε τη προσοχή. Η δεκαετία του 60 κινηματογραφήθηκε μ’ ένα πιο θερμό, πιο νοσταλγικό τρόπο - στην πραγματικότητα κάναμε γυρίσματα στο στούντιο με φιλμ Super 16, και αυτό έδωσε την υφή που αναζητούσαμε. Σε αντίθεση κάθε φορά που γυρίζαμε έξω από το στούντιο, χρησιμοποιούσαμε 35mm και αυτό έδινε στην εικόνα ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό. Στη δεκαετία του '80, είχαμε σχεδιάσει να έχει μια πιο κρύα αίσθηση –σ’ αυτό το σημείο είχε φθάσει ο Brian στη ζωή του».
Με τους Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζον Κιούζακ, Πολ Ντέινο, Πολ Τζιαμάτι, Τζέικ Άμπελ.

Σ.