(Αναρχία)
του Michael Almereyda
cymbeline.jpg

Βασισμένη στο γνωστό θεατρικό έργο του Σέξπιρ «Κυμβελίνος», η ταινία είναι μια διασκευή με τρόπους σύγχρονους και ρυθμούς έντονους.
Ο βασιλιάς Κυμβελίνος, αρχηγός του Motorcycle Club της Βρετανίας, έρχεται σε σύγκρουση με τη διεφθαρμένη Ρωμαϊκή Αστυνομία. Η λαμπερή αλλά ανυπάκουη κόρη του Ιμογένη δέχεται επιθέσεις που αμφισβητούν την τιμή και την υπόληψή της και απειλούν τη ζωή της. Η δεύτερη γυναίκα του Κυμβελίνου και ο γιος της, εποφθαλμιούν την αυτοκρατορία του βασιλιά. Ο γάμος της Ιμογένης με τον Πόστουμο Λεονάτο υπονομεύεται από τον Ιάκιμο, έναν κακόβουλο ξένο…
Στην ταινία βρίσκουμε στο κέντρο τις βασικές θεματικές του άγγλου βάρδου: η αγάπη και η προδοσία, η εκδίκηση και η συγχώρεση, η εξουσία, ο θάνατος και η αναγέννηση...
Ο Michael Almereyda/ Μάικλ Αλμερέιντα, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Εκτός από μια παραγωγή του BBC του 1982, το έργο «Κυμβελίνος» δεν έχει γίνει ποτέ ταινία, παρόλο που η ιστορία που αφηγείται είναι πλούσια και η Ιμογένη θεωρείται ως μια από τις πιο εκθαμβωτικές ηρωίδες του Σέξπιρ. Η διασκευή αυτή μεταφέρει την ιστορία στη σημερινή εποχή. Ένιωσα ότι θα άξιζε τον κόπο να αντιπαρατεθεί η τεσσάρων αιώνων ποίηση του Σέξπιρ με τις εντάσεις και την τεχνολογία της σύγχρονης πραγματικότητας».
Και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα πλούσιο, δυναμικό και επίκαιρο θεατρικό έργο, που συνδυάζει όλα τα δυνατά στοιχεία των μεγάλων τραγωδιών του Σαίξπηρ με το μεγαλείο ενός βιβλίου κόμικ. Με ενθουσίασε η ματαιοδοξία και η ανασφάλεια των ανδρών της ιστορίας – μιλάμε για άγριους και παθιασμένους πολεμιστές, που όμως μετρούν λάθος τις γυναίκες της ζωής τους. 
Με τους Ethan Hawke, Ed Harris, Milla Jovovich, John Leguizamo, Penn Badgley, Dakota Johnson.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας, σημειώσεις για την παραγωγή)