του Todd Haynes
vienna4.jpg

Βασισμένο στο ομότιτλο κλασικό πλέον νουάρ μυθιστόρημα του James M. Cain, η τηλεοπτική σειρά των 5 επεισοδίων είναι επιπλέον remake και μιας κλασσικής νουάρ ταινίας: αυτής του Michael Curtiz με βασική ηρωίδα την Joan Crawford.
Έχοντας στη διάθεση τo τριπλάσιο αφηγηματικό χρόνο απ’ αυτό της ταινίας, ο Todd Haynes προβαίνει σε μια σειρά από καθοριστικές παρεμβάσεις: αφαιρεί καταρχήν από το μύθο την νουάρ αισθητική (του μυθιστορήματος και της ταινίας), τοποθετεί χαρακτήρες και μύθο μέσα στο κοινωνικό –οικονομικό πλαίσιο τους (είναι τέλη δεκαετίας του 20, την εποχή της Ύφεσης), φωτίζει με το φως μιας καθημερινότητας τις σκιές και τους σκοτεινούς τόνους. Παράλληλα σέβεται απόλυτα τους αφηγηματικούς και δραματουργικούς κανόνες των αμερικάνικων σήριαλ. Έχουμε εδώ την ιστορία μιας γυναίκας που μέσα στα χρόνια της πιο βαθιάς οικονομικής ύφεσης γίνεται πετυχημένη επιχειρηματίας, μιας γυναίκας που βγαίνοντας από ένα διαλυμένο γάμο αναζητά την σεξουαλική απόλαυση, μιας γυναίκας που ταυτόχρονα είναι και μητέρα.
Πολύ κοντά στην παράδοση των γυναικείων μελοδραμάτων του Douglas Sirk αλλά και σε μια μελοδραματικής υφής οπερετική αίσθηση (που βρίσκουμε και στο έργο του Luchino Visconti), η τηλεοπτική σειρά έχει στο κέντρο της τη σαγηνευτική, απόλυτα θηλυκή παρουσία της Kate Winslet.

Δημήτρης Μπάμπας