(Η συγκάλυψη)
του Michaël R. Roskam
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
the-drop.jpg

Michaël R. Roskam, σκηνοθέτης
Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να σκηνοθετήσω μια ταινία την οποία δεν έχω γράψει ο ίδιος. Ένας από τους λόγους που πήρα αυτή την απόφαση, ωστόσο, ήταν ότι το συγκεκριμένο έργο ευχόμουν να το είχα γράψει εγώ! Γνώριζα ότι είναι η κατάλληλη ιστορία για μένα. Ήταν εξαιρετικά καλογραμμένο και με φοβερή πλοκή, αλλά και με τη σύνθετη προσέγγιση στους χαρακτήρες που πάντα επιδιώκω.
(...) [Σχετικά με τους ηθοποιούς] Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη γεμάτη νομάδες. Είναι η πύλη προς τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές εθνικότητες εδώ. Περίπου ένα ποσοστό της τάξης του 40% των ανθρώπων που γνώρισα στα γυρίσματα είχαν προφορά που σίγουρα δεν ήταν από το Μπρούκλιν.
(...) [Για τον James Gandolfini, που υποδύεται το ρόλο του ξάδελφου Marv] Ήταν συγκινητική η αίσθηση του να συνεργάζεσαι με έναν τύπο με τόσο εντυπωσιακό ιστορικό. Παρότι είχε τόσο μακρά και πλήρη εμπειρία στον χώρο, δε σταματούσε να βάζει τον εαυτό του σε μια συνεχή δοκιμασία, αναφορικά με την προσέγγιση του ρόλου. Συνειδητοποίησα τελικά πως έτσι προσέγγιζε κάθε του χαρακτήρα. Ξεκίναγε καθαρός και άδειος, σαν το σημειωματάριο που κουβάλαγε πάντοτε μαζί του. Ανέλυε το ταξίδι του χαρακτήρα του και σημείωνε τα πάντα. Άφηνε τον εαυτό του ευάλωτο και μέσα στην ανασφάλεια, όταν ήταν απέναντί μου. Νομίζω ότι φοβόταν πως υπάρχει περίπτωση να παρασυρθώ, να μην καταφέρω να συγκρατηθώ, και να ομολογήσω πως ότι κάνει είναι απλά ολόσωστο.

Dennis Lehane, σεναριογράφος
Όταν γράφω ένα σενάριο, ξέρω ότι γράφω για τον σκηνοθέτη, γράφω για τους ηθοποιούς, αλλά δεν γράφω κατευθείαν για τον θεατή. Δεν θα πάρει να διαβάσει το σενάριο ο θεατής… Είναι κάτι σαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια ενός οικοδομήματος. Αφήνω πολύ κενό χώρο ώστε να μπορεί ο σκηνοθέτης να πάρει τις ανάσες του, να το αναλάβει και να προχωρήσει πέρα από το σαφές και ξεκάθαρο που φαίνεται από την πρώτη όψη.
(...) Ο Μίκαελ κι εγώ συζητήσαμε ώρες ατελείωτες τις θεματικές του φιλμ, ιδιαίτερα όλα όσα είχαν να κάνουν με την Καθολική ιδεολογία και τα θέματα της πνευματικής πίστης. Συμφωνήσαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ομιχλώδες αστικό παραμύθι που κρύβει κάτι μεγάλο στη σκιά του.
(...) [Ο Έρικ Ντίντς, που υποδύεται ο Matthias Schoenaerts] Έχει μια παράλογη και ανθυγιεινή εμμονή με τη Νάντια (την υπόδύεται η Noomi Rapace). Επίσης έχει ανεξέλεγκτες δυνάμεις αλλά και μια περίεργη λάμψη στο μάτι του, κάτι το οποίο δυσκολεύει αρκετά το πλάνο του “αντιπάλου του”, Μπομπ (τον υποδύεται ο Tom Hardy).

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)