της Ava DuVernay
selma.jpg

Επικεντρωμένη σ’ ένα κομβικό συμβάν της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας –την πορεία του αφρο-αμερικάνου αιδεσιμότατου Martin Luther King/ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από το Selma της Αλαμπάμα στο Montgomery, το 1965, η ταινία είναι το πορτραίτο ενός μαχητή της ελευθερίας, αλλά και το χρονικό ενός αγώνα.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είναι μια σημαντική προσωπικότητα στον αγώνα των αφροαμερικάνων για πολιτικά δικαιώματα και ισότητα στις ΗΠΑ. Η πορεία διαμαρτυρίας, με αφορμή την δολοφονία ενός 26χρονου εργάτη από αστυνομικό, υπήρξε το αποκορύφωμα των αγώνων του κινήματος διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων για τους αφροαμερικάνους. Τελικό επεισόδιο αυτού του αγώνα υπήρξε η υπογραφή από τον πρόεδρο Τζόνσον του Νόμου για το Δικαίωμα Ψήφου του 1965, μία από τις πιο σημαντικές νίκες για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων.
Η σκηνοθέτις εστιάζει τόσο στο πρόσωπο του αιδεσιμότατου, όσο και σ’ άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν και διαμόρφωσαν τα γεγονότα. Σχεδιάζει καταρχάς το πορτραίτο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και στέκεται στο δημόσιο του ρόλο, την ιδιωτική ζωή του αλλά και τις προσδοκίες των συμμάχων και φίλων του. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί και μια πινακοθήκη προσώπων: η γυναίκα του Κορέττα, ακτιβιστές του κινήματος, αλλά και πρόσωπα σημαντικά της εποχής όπως ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ο Γερουσιαστής Τζορτζ Γουάλας, ο αρχηγός του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ κ.α.
Σχεδιάζεται έτσι η ιστορική τοιχογραφία μιας ταραγμένης εποχής, η οποία, κατά κάποιον τρόπο, συνομιλεί με τη σημερινή πραγματικότητα και τα περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας που συντάραξαν το 2014 τις ΗΠΑ.
Με τους David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth, Lorraine Toussaint