του Clint Eastwood
american-sniper.jpg

Αυτή βιογραφική πολεμική ταινία, που διαδραματίζεται με φόντο το σύγχρονο πόλεμο στο Ιρακ βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός αληθινού πρόσωπου και στους αγώνες του να κατανικήσει τους δαίμονες του πολέμου.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Κρις Κάιλ/ Chris Kyle, ένας ελεύθερος σκοπευτής, ένας sniper, που θεωρείται από τους πιο ικανούς: μεθοδικός και ατάραχος εκτελεί τους στόχους του. Υπηρετεί τη θητεία του στο Ιράκ, ως μέλος της επίλεκτης μονάδας του αμερικάνικου στρατού Navy SEAL, και αποστολή του είναι η προστασία των συμπολεμιστών του. Η σκοπευτική του ικανότητα και τα πολεμικά του επιτεύγματα στο πεδίο μάχης, τον κάνουν ένα θρυλικό πρόσωπο στο μέτωπο του πολέμου.
Πέραν όμως από τα βάρη του πόλεμου, ο Κρις Κάιλ φέρει και τα βάρη της οικογενειακής ζωής: προσπαθεί να είναι καλός σύζυγος και πατέρας. Όμως, ο πόλεμος είναι ένα βαρύ φορτίο και ο ήρωας το κουβαλά ακόμα και όταν επιστρέψει πίσω στο σπίτι του.
Ο Κλιντ Ίστγουντ εστιάζει τόσο στην πλευρά του πόλεμου, όσο και στην οικογενειακή ζωή, και αυτό του επιτρέπει να σχεδιάσει το πολυδιάστατο πορτραίτο ενός πολεμιστή. Η ταινία είναι ταυτόχρονα μια δοξαστική απεικόνιση του ηρωισμού εν καιρώ πολέμου, αλλά και μια θρηνητική στους τονισμούς της παρουσίαση για ό,τι συμβαίνει μετά την ένταση της μάχης, εν καιρώ ειρήνης: την αποξένωση και τη δυστυχία.
Με τους Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Kyle Gallner, Sam Jaeger, Jake McDorman and Cory Hardrict
Σ.

Τα σχόλια του σκηνοθέτη

Πέραν από δεινός σκοπευτής ο Κάιλ ήταν κι ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, καθώς μέσα από την ιστορία του διαφαίνονται τα τραύματα που καταφέρνει ένας πόλεμος όχι μόνο στην ψυχοσύνθεση του ίδιου του στρατιώτη αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον.
Από παιδί είχε μάθει ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται προστάτες. Αυτό τον ώθησε να συμμετέχει σε πολλές κρίσιμες αποστολές, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να αφήσει την οικογένειά του. Ήταν από τους ανθρώπους που κάνουν τη μία υπέρβαση μετά την άλλη.
Ο Κρις έκανε διαρκώς την υπέρβαση, και συνέχισε να κάνει υπερβάσεις όταν άρχισε να βοηθάει βετεράνους. Μπορεί η κατάληξη να ήταν τραγική, αλλά η σπουδαιότητα αυτού του ανθρώπου ή της ιστορίας του δεν οφείλεται σε αυτό. Ελπίζουμε ότι αυτή η ταινία θα θυμίσει στον κόσμο πόσα πράγματα θυσιάζουν οι στρατιώτες και οι οικογένειές τους και θα εκτιμήσει περισσότερο αυτούς που έχουν υπηρετήσει με τόσο ζήλο την πατρίδα τους.

(πηγή σημειώσεις για την  παραγωγή)