(Η αγάπη είναι παράξενη)
του Ira Sachs
(η συνέντευξη του σκηνοθέτη)
love-is-strange.jpg

Πόσο αυτοβιογραφική είναι η ιστορία;
Μόνο σε σχέση με τα συναισθήματα είναι αυτοβιογραφική. Όχι σε σχέση με τα γεγονότα. Ήθελα να κάνω μια ταινία για τη δυνατότητα της αγάπης να ανθίσει, κάτι που μου πήρε καιρό να καταλάβω ότι μπορεί να συμβεί. Η ταινία ασχολείται με το τι είναι η αγάπη, για ένα ζευγάρι αλλά και για μία οικογένεια, μία κοινότητα, για τα παιδιά και για τους γονείς, τους διαφορετικούς τρόπους που αγαπάμε ο ένας τον άλλο, που κάνουν την αγάπη πολύπλοκη.

Πότε καταλαβαίνετε ότι έχετε πει αυτά που θέλατε; Ότι μπορείτε να τελειώσετε μία ιστορία;
Η ταινία για μένα έχει να κάνει με τους κύκλους της ζωής, με τι γενιές. Είναι μια ταινία που κάνει κύκλο. Ένα ζευγάρι παντρεύεται, ένα αγόρι προχωρά προς το μέλλον. Είναι θέμα ισορροπίας να πεις μία ιστορία χωρίς να πεις πάρα πολλά, αλλά να έχεις τα στοιχεία που σε βοηθάνε να συνδεθείς με τους χαρακτήρες, τότε αισθάνεσαι ότι είναι έτοιμη.

Ποια ήταν η κινηματογραφική επιρροή για αυτήν την ταινία;
Η λίστα είναι μεγάλη. Ούτως ή άλλως έγινα κινηματογραφιστής, βλέποντας πολλές ταινίες. Σίγουρα το ιαπωνικό σινεμά ήταν μια επιρροή, το σινεμά που καταπιάνεται με τις οικογένειες, ο κοινωνικός ρεαλισμός, το γαλλικό σινεμά που διηγείται ρεαλιστικές ιστορίες με έναν τρόπο που υπερβαίνει την καθημερινότητα. Αμερικανοί κινηματογραφιστές όπως ο Κασαβέτης,  που σου υπενθυμίζει ότι προσπαθείς να αιχμαλωτίσεις το αναπάντεχο μεταξύ των ανθρώπων με την κάμερα, και αυτό προσπαθώ να κάνω με τις ταινίες μου.

Τι ρόλο παίζουν η μουσική και η Νέα Υόρκη στην ταινία;
Σίγουρα είναι μια ιστορία αγάπης για τη Νέα Υόρκη, τον τρόπο ζωής της, τον κόσμο της. Είναι μια ταινία για τη Νέα Υόρκη. Η μουσική είναι κυρίως Chopin. Υπάρχει μια σκηνή που έχει γραφτεί με βάση ένα πρελούδιο του Chopin που το παίζει ένα κοριτσάκι. Όταν αρχίσαμε το μοντάζ, σκεφτήκαμε πόσο μουσικός, αφηγηματικός, δραματικός, αστείος, γεμάτος ζωντάνια και πόσο υπέροχος είναι ο Chopin. Έτσι χρησιμοποιήσαμε κυρίως αυτή τη μουσική ως επένδυση. Συνδέεται με τα θέματα της ταινίας, δίνοντας και μια κάποια ελαφρότητα, καθώς ακούγεται σαν τζαζ στην ταινία.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)