του Steven Soderbergh
(σχετικά με την ταινία)
behind.jpg

Πριν τον Elvis, πριν τον Elton John, την Madonna ή την Lady Gaga, υπήρχε ο Liberace. Ένας βιρτουόζος πιανίστας, ένας λαμπερός σταρ του θεάματος και της τηλεόρασης. O Liberace έζησε πλουσιοπάροχα και λαμπερά: ο τρόπος ζωής του ήταν επιδεικτικός και ακραίος, τόσο εντός όσο και εκτός σκηνής.
Το καλοκαίρι του 1977, ένας νεαρός, ο Scott Thorson μπήκε στο καμαρίνι του. Παρά τη διαφορά ηλικίας τους και τους φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους απ’ όπου προέρχονταν, ξεκίνησε η κρυφή ερωτική τους σχέση, που κράτησε 5 χρόνια.
Ο Steven Soderbergh δηλώνει: «Είναι σημαντικό οι θεατές να κατανοήσουν ότι ο Liberace δεν ήταν κάποιος αστείος τύπος. Ήταν ένας σοβαρός, ταλαντούχος, και απόλυτα ικανός μουσικός. Ήταν ένας αληθινός σόουμαν. Αυτό το είδος της ικανότητας είναι κάτι σπάνιο και είναι σημαντικό το κοινό να το αναγνωρίσει αυτό. Διαφορετικά, αν δεν τον αντιμετωπίσουν στα σοβαρά, μετατρέπεται ως χαρακτήρας, σε μια καρικατούρα. Ήταν σαν πρόσωπο αληθινά εκπληκτικός.
(…) Μία από τις πτυχές του βιβλίου [του Scott Thorson με τον τίτλο Behind the Candelabra, πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία] και της ιστορία που μ’ άρεσαν ιδιαίτερα ήταν ότι -σε ένα σημείο της ταινίας-, οι συζητήσεις που οι δυο κεντρικοί χαρακτήρες έχουν είναι οι συζητήσεις που κάνει κάθε ζευγάρι. Και αυτό που στην ιστορία είναι ασυνήθιστο, είναι, προφανώς, το περιβάλλον στο οποίο αυτές οι συζητήσεις αυτές γίνονται. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε τη σχέση τους σοβαρά, γιατί η αίσθηση που είχα, με βάση την έρευνα που κάναμε, ήταν ότι αυτή ήταν μια αληθινή σχέση. Και νομίζω, ότι μέχρι τότε, ήταν και η πιο μακροχρόνια σχέση που είχε  ποτέ ο Liberace. Μ’ ενδιέφερε πολύ να μην κάνουμε μια καρικατούρα, ούτε για τους χαρακτήρες ή ούτε για τη μεταξύ τους σχέση».
(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)