του Wim Wenders
paris.jpg

Βραβευμένη με το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ Καννών, η ταινία αποτελεί για τον σκηνοθέτης της μια μοναδική ευκαιρία για περιπλάνηση στη Americana, την αμερικάνικη ενδοχώρα, ένα τοπίο που πάντα τον γοήτευε.
Βασισμένη πάνω σε διηγήματα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Sam Shepard, με την στοιχειωμένη μουσική της ερήμου του Ry Cooder και φωτογραφημένη από τον Robby Muller, έναν από τους πιο σημαντικούς διευθυντές φωτογραφίας της Ευρώπης, η ταινία επικεντρώνεται πάνω στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις, στα τραύματα και τις ανεπούλωτες πληγές του παρελθόντος, στις απόπειρες για λύτρωση.
Εν τω μέσω της ερήμου ένας άνδρας καταρρέει. Ένας αριθμός τηλεφώνου, που θα βρεθεί πάνω του, θα φέρει σ’ αυτή την απομακρυσμένη επαρχία της Αμερικής τον αδελφό του. Ο Travis είναι εδώ και τέσσερα χρόνια εξαφανισμένος, έχει εγκαταλείψει την οικογένεια του και περιπλανιέται στις εσχατιές της ερήμου. Ο αδελφός του, ο Walt, θα τον συνοδεύσει στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, όπου ο Travis θα έχει μια τραυματική συνάντηση: θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον 7χρονο γιο του Hunter. Το παρελθόν θα επιστρέψει για τον Travis, καθώς τώρα είναι αναγκασμένος να αναμετρηθεί μ’ ότι απέφευγε τόσο καιρό: την διάλυση της οικογένειας του. Θα αναζητήσει την πρώην γυναίκα του, την Jane και θα επιχειρήσει τώρα -για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια- να κοιτάξει καταπρόσωπο την προσωπική του τραγωδία, να αναμετρηθεί με τον πόνο.
Θλίψη, απόγνωση και μελαγχολία σημαδεύουν τη ψυχή τους κεντρικού χαρακτήρα. Αυτοκαταστροφικός και κλεισμένος στον εαυτό του, ο Travis χάνεται μέσα στο αχανές τοπίο της Αμερικής, την έρημο, ένα τόπο όπου η λήθη κυριαρχεί πάνω στη μνήμη. Η απώλεια και συνδιαλλαγή με τον πόνο που αυτή προκαλεί, είναι τελικά ένα αίτημα ζωής για τον Travis. Η αφήγηση παρακολουθεί αυτή τη βασανιστική και επίπονη, για τη ψυχή, πορεία του ήρωα μέχρι την τελική συνάντηση του με τη σύζυγο του.
Δημήτρης Μπάμπας