του Steven Soderbergh
behind.jpg

Βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Scott Thorson, Behind the Candelabra: My Life With Liberace, όπου στο κέντρο βρίσκεται η κρυφή ερωτική σχέση του συγγραφέα με τον Liberace, αυτή μελοδραματική στην υφή της ταινία είναι κάτι παραπάνω από μια βιογραφική επισκόπηση των τελευταίων 10 χρόνων της ζωής του διάσημου ομοφυλόφιλου πιανίστα.
Όταν ο Scott Thorson –τον ρόλο υποδύεται ο Matt Damon- συναντά τον Liberace είναι 18 χρονών. Γρήγορα έλκεται από τις πολλαπλές λάμψεις της διασημότητας και γίνεται ερωτικός σύντροφος του πιανίστα Η σχέση τους που θα διαρκέσει για σχεδόν 7 χρόνια, μέχρι που τη στιγμή που ο Liberace θα τον εκδιώξει από την κοινή τους εστία.
Η αφήγηση της ταινίας εστιάζει στα επεισόδια της μεταξύ τους σχέση: στη γνωριμία και την ερωτική προσέγγιση, στη συγκατοίκηση και την κοινή τους ζωή, στα προβλήματα της σχέσης και τη διάλυση. Αφηγούμενη με χρονική γραμμική ακολουθία και τρόπους συμβατικούς την ιστορία μιας ανισοβαρούς σχέσης –όπου ο ισχυρός εντέλει συντρίβει τον αδύναμο-, η σκηνοθεσία εστιάζει σε άλλα σημεία.
Καταρχάς στην προσωπικότητα και την ιδιαίτερη αισθητική του Liberace: η λαμπερή υπερβολή, το κιτς, που χαρακτήριζε τη σκηνική του (και όχι μόνο) παρουσία υπήρξε εμβληματική μιας ιδιαίτερης εκδοχής κουλτούρας, αυτής του Λας Βέγκας και των καζίνων του, αλλά σ’ ένα βαθμό και της gay κουλτούρας των αρχών της δεκαετίας του 80. Αυτή η αισθητική της λαμπερής υπερβολής δεν είναι εντέλει παρά έκφραση μιας ματαιοδοξίας, φαντασιώσεων (αλλά και ονειρώξεων) που λαμβάνουν σάρκα και οστά, που γίνονται εικόνες επίδειξης.
Παράλληλα, το αισθητικό αυτό σύμπαν συγκροτεί έναν παραδείσιο κόσμο, μέσα στο οποίο εισέρχεται ο άσημος νεαρός. Η ερωτική του σχέση με τον Liberace και τα παρεπόμενά της –ναρκωτικά, πλαστικές εγχειρήσεις- δεν είναι παρά το τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο Scott Thorson για να υπάρξει μέσα στον παράδεισο (και δίπλα στην αδηφάγο διασημότητα που βασιλεύει). Όταν η πτώση έρθει -όταν δηλαδή υποκύψει στον πειρασμό της ματαιόδοξίας- τότε η επιστροφή στον πραγματικό κόσμο θα είναι μια αληθινά τραυματική εμπειρία.
Γι’ αυτό λοιπόν η ταινία, καθώς είναι εστιασμένη πάνω στο πρόσωπο του Scott Thorson, είναι λιγότερο μια ταινία για την κρυφή ερωτική ζωή του Liberace, και περισσότερο ένας διδακτικός, στον πυρήνα του, μύθος για την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας.

Δημήτρης Μπάμπας

Υ.Γ. Μια ιδιαίτερη επισήμανση χρειάζεται να γίνει για τους δύο ηθοποιούς που υποδύονται τους κεντρικούς ρόλους. Έχοντας οικοδομήσει, με επιμέλεια, μέσα στα χρόνια, την εικόνα ενός σύγχρονου χολιγουντιανού σταρ, και ο Matt Damon, αλλά κυρίως ο Michael Douglas που υποδύεται τον Liberace, μ’ αυτήν ταινία την κατεδαφίζουν. Χάνονται μέσα στους ρόλους που υποδύονται, απεκδύονται κάθε στοιχείο από τη δημόσια εικόνα τους. Αυτό είναι σίγουρα μια τολμηρή κίνηση, αλλά και ένα μεγάλο επίτευγμα για έναν ηθοποιό του Χόλιγουντ.