της Mira Nair
relucut1.jpg

Βασισμένο στο ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του Mohsin Hamid, που έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες, The Reluctant Fundamentalist/ Απρόθυμος φονταμενταλιστής είναι ένα διεθνές πολιτικό θρίλερ που κορυφώνεται σ’ ένα περιστατικό ομηρίας. Η ταινία εστιάζει στο πρόσωπο ενός νεαρού άνδρα από το Πακιστάν, που αναζητά την επιτυχία στον κόσμο του χρηματιστηρίου και των επιχειρήσεων στην Wall Street, αλλά βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες: από τη μια πλευρά το αμερικάνικο όνειρο και από την άλλη η διαρκή πρόσκληση της πατρίδας και της οικογένειας.
Η σκηνοθέτις Mira Nair δηλώνει: «Έχω ζήσει και στις δύο πλευρές του κόσμου. Στην πραγματικότητα, είμαι ένα υβρίδιο και των δύο κόσμων. Με βοήθησε πολύ η οπτική που είχε το μυθιστόρημα. Δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία να κάνω ένα μοντέρνο παραμύθι για έναν νέο Πακιστανό, που ονειρεύεται την Αμερική, αλλά να δημιουργήσω μια συζήτηση, σε σχέση με την Αμερική. Έχουμε έναν Αμερικανό που μιλάει. στην ταινία είναι ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας που ερμηνεύει Λιβ Σράιμπερ/ Liev Schreiber. Στο βιβλίο, ήταν απλά ένας μονόλογος και ο Αμερικανός δεν μιλούσε».
Ο Kiefer Sutherland δηλώνει: «Η 11η Σεπτεμβρίου είχε τεράστια επίδραση επάνω μου. Παρόλα αυτά δεν είχα σκεφτεί τα γεγονότα από αυτή την οπτική. Περάσαμε πολύ καιρό, εστιάζοντας στους ανθρώπους που ήταν στους δίδυμους πύργους και στις οικογένειές τους, αλλά και στους επιβάτες των πτήσεων και τους οικείους τους. Μελετήσαμε τη μεγάλη απώλεια για το έθνος. Υπήρξαν τεράστιες επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την 11η Σεπτεμβρίου και οι ζωές των ανθρώπων άλλαξαν ριζικά. Προέκυψαν πράγματα που σιχαίνομαι: ρατσισμός, προκαταλήψεις, άγνοια και φόβος. Το σενάριο αυτής της ταινίας βλέπει τα θέματα από αυτή την οπτική. Αισθάνομαι άσχημα που δεν είχα δει τα πράγματα ποτέ από αυτή τη γωνία». 
Στην ταινία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων και οι Riz Ahmed, Kate Hudson, Kiefer Sutherland, Liev Schreiber, Martin Donovan, Om Puri.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, euronews)