(Τα χρόνια της αθωότητας)
του Martin Scorsese
love2.jpg

Τέλος του 19ου αιώνα στην Νέα Υόρκη, ένας νεαρός αριστοκράτης, βρίσκεται μετέωρος ανάμεσα στην γυναίκα που πραγματικά αγαπά και στα δεσμά της κοινωνικής του θέσης.
Δέσμιος ενός τυπικού, μιας αυστηρής ιεραρχίας και της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει -αριστοκρατία-, ο ήρωας επιχειρεί μάταια να συναντήσει τον αληθινό έρωτα, προσπαθεί να ανακαλύψει τα αληθινά του αισθήματα..
Βιώνοντας την αόρατη αλλά πάντα καθοριστική εξουσία της κοινότητας, οι ήρωες βρίσκονται κάτω από την απόλυτη κυριαρχία των κοινωνικών συμβάσεων. Έχοντας παραμερίσει τα αισθήματα τους, υποκύπτοντας στις επιταγές της κοινωνικής ηθικής έχουν υποστεί την πρώτη ήττα. Η ερωτική τους προσέγγιση δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, καθώς θα αρνηθούν και οι δύο να διαβούν τα σύνορα που ορίζει η ηθική και το σύστημα αξιών της κοινότητας. Μέσα σε ένα κόσμο όπου ορίζεται από τη σύμβαση και την προσήλωση στο τυπικό, η παρουσία του έρωτα και των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν είναι μια ορατή και επικίνδυνη απειλή.
Ένα σημαντικό μέρος της ταινίας είναι οργανωμένο γύρω από τα κοστούμια, τα φαγητά και τα ντεκόρ –που αποτελούν ίσως τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της ταινίας.
Ο Daniel Day-Lewis/ Ντάνιελ Ντέι Λούις (Τελευταίος των Μοϊκανών) και η Michelle Pfeiffer/ Μισέλ Φάϊφερ αποτελούν το ζευγάρι των “παράνομων” εραστών και απέναντί τους ως διεκδικήτρια βρίσκεται η Γουινόνα Ράιντερ/ Winona Ryder.
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σ' ένα κλασσικό μυθιστόρημα της Edith Wharton.
Δ.Μ.