του Kevin Smith
clerks.jpg

Ο χώρος: το σουπερμάρκετ μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Τα πρόσωπα: δύο φίλοι που είναι αναγκασμένοι να περάσουν το ρεπό τους δουλεύοντας.
Μια ασπρόμαυρη κωμωδία καταστάσεων (αλλά και χαρακτήρων) κατασκευασμένη με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, γεμάτη όμως με χιουμοριστικούς και ευρηματικούς διάλογους. Κυρίως όμως μια ταινία-έκπληξη για τον αμερικάνικο κινηματογράφο, αφού αποδεικνύει στην πράξη ότι το σινεμά εξακολουθεί να παραμένει μια υπόθεση πρωτότυπων ιδεών, διαλόγων, χαρακτήρων  και εικόνων, παρά χρημάτων και διαφήμισης.

Ένα στιγμιότυπο
Αποτελεί η στοματική συνουσία, μια ολοκληρωμένη ερωτική επαφή; Το ζήτημα απασχολεί τον ήρωα και την αρραβωνιαστικιά του, στην ταινία του Kevin Smith/ Κέβιν Σμίθ. Η θετική απάντηση στο ερώτημα, προσθέτει στους 3 πρώην εραστές της αρραβωνιαστικιάς του, άλλους 36 -και οδηγεί το ζεύγος σε προσωρινή κρίση.
Ένα από τα πολλά κωμικά επεισόδια της ταινίας, η σκηνή αποκαλύπτει -μέσα από την αθυροστομία και την πρωτοτυπία της-, το χιούμορ, την αμεσότητα, τη δύναμη ζωής που κρύβεται στην καθημερινότητα, στις μικρές τετριμμένες (ή όχι και τόσο τετριμμένες) συνομιλίες δύο προσώπων...

Δ.Μ.