του Robert Redford
quizshow.jpg

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που συγκλόνισαν την Αμερική τα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης, στη δεκαετία του 50, η ταινία είναι μια καταγγελία για τους μηχανισμούς της ιδιωτικής τηλεόρασης, για την ηθική της, για το κυνήγι της θεαματικότητας. Παράλληλα, ο σκηνοθέτης επιχειρεί και ένα σχόλιο πάνω στη φυλετική διάρθρωση της Αμερικάνικης κοινωνίας.
Ένας καθηγητής κολεγίου (στο ρόλο ο Ralph Fiennes/ Ραλφ Φάινς) συμμετέχει με επιτυχία σ’ ένα δημοφιλές τηλεπαιχνίδι. Όμως οι κανόνες του παιχνιδιού γνώσεων αλλάζουν πίσω από τις κάμερες, καθώς η θεαματικότητα και η διαφήμιση δείχνουν να αποτελούν τα ζητούμενα των τηλεοπτικών εικόνων.

Ένα στιγμιότυπο
Ο Ραλφ Φάινς -νικήτης στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι-, φτάνει στην είσοδο του κολεγίου, όπου διδάσκει, με το αυτοκίνητο του τηλεοπτικού σταθμού. Καθυστερεί να βγει, προσποιούμενος ότι δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του, περιμένοντας να σχολάσει η τάξη του. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται οι φοιτήτριες του, οι οποίες και τον περικυκλώνουν: είναι ο ναρκισσισμός, η ματαιοδοξία της τηλεόρασης, που προσδιορίζουν τον ήρωα της ταινίας του Robert Redford/ Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Διχασμένος ανάμεσα στη γνώση και στην απατηλή λάμψη της τηλεοπτικής οθόνης, ο ήρωας κάνει τις επιλογές του και πληρώνει το τίμημά τους: είναι το εφήμερο και το πρόσκαιρο της γυάλινης οθόνης, που τον απορροφά και τον διαφθείρει.

Δ.Μ.