του Park Chan-wook
stoker.jpg

Η Evelyn Stoker (στο ρόλο η Nicole Kidman) και η κόρη της India (στο ρόλο η Mia Wasikowska) προσπαθούν να συνέλθουν από την απώλεια του Richard, του συζύγου και πατέρα, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η ξαφνική άφιξη του αδελφού του Richard, Charlie (στο ρόλο ο Matthew Goode) αποσταθεροποιεί συναισθηματικά ακόμη περισσότερο τις δύο γυναίκες. Η India ανακαλύπτει ότι ο μυστηριώδης θείος της έχει κάποιες κρυφές επιδιώξεις. Ωστόσο και προς έκπληξή της, η αντίδραση της δεν είναι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, η έκπληξη ή οργή, αλλά ο έρωτας.
Ήταν η ταινία Vertigo του Hitchcock που έκανε τον Park Chan-Wook αποφασίσει να γίνει σκηνοθέτης. Τα χαρακτηριστικά των ταινιών του Park Chan-Wook ανήκουν στην ίδια περιφέρεια με αυτά του Hitchcock: ένταση που παγώνει το αίμα, οπτικοί συμβολισμοί και χαρακτήρες που συχνά ξεφεύγουν από τον ίσιο δρόμο. Στην ταινία του Stoker, το ντεμπούτο του Park στην αγγλική γλώσσα, οι επιρροές από την ταινία του Hitchcock, Shadow of a Doubt είναι κάτι παραπάνω από προφανείς.
Επιπλέον, ο τίτλος της ταινίας είναι μια αναφορά στον Bram Stoker, τον άγγλο συγγραφέα του Δράκουλα. Όμως στην ταινία δεν υπάρχουν αιμοδιψείς βρικόλακες. Υπάρχει ένας καιροσκόπος γόης, που έχει βάλει στο στόχαστρο τη μητέρα και την κόρη. Η ταινία Stoker είναι ένα σκοτεινό, στους τόνους, σεξουαλικό και ψυχολογικό δράμα για το έγκλημα και την προδοσία.
Ο Park Chan-wook, αναφερόμενος στον χαρακτήρα της India, δηλώνει: «Είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι, το οποίο περιορίζεται σε ένα ασφυκτικό σπίτι, μη μπορώντας να έρθει σε επαφή με κανέναν εκεί έξω. Προσπαθεί να κάνει την επανάστασή της καθώς υπομένει τους «πόνους» της εφηβείας.». Αναφερόμενος στο σενάριο, επισημαίνει: «Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του σεναρίου είναι πολύ "ήσυχο". Υπάρχουν σ’ αυτό πάρα πολλές δυνατότητες για να χρησιμοποιηθούν ήχοι, εκτός από τον διάλογο, και πιο πολλά οπτικά στοιχεία. Υπήρχε πολύς χώρος για μένα να αναπνεύσω, να ενσωματώσω σ' αυτό με πολλές δικές μου ιδέες. Και ενώ σαν σενάριο ήταν πολύ "ήσυχο", παράλληλα παλλόταν από ένταση και τρόμο».

(πηγή κατάλογος του Φεστιβάλ του Rotterdam, σημειώσεις για την παραγωγή, συνέντευξη του σκηνοθέτη στον ιστότοπο entertainment.time.com)