του Χάρη Πατραμάνη
fynbos.jpg

Η Meryl, μια λευκή παντρεμένη σε μια κωμόπολη της Νότιας Αφρικής, πετά το δελτίο της ταυτότητάς της στα σκουπίδια. Ο Richard, ο σύζυγός της, είναι ένας κτηματομεσίτης στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, που απεγνωσμένα αναζητά αγοραστές για το τέλειο σπίτι: είναι το διαφανές, γυάλινο αρχοντικό Fynbos στους λόφους του Western Cape. Το σπίτι βρίσκεται μεταξύ ουρανού και γης, σαν ένα εικονικό τυφλό σημείο στην αντίληψη του αμφιβληστροειδούς: κάτι που ακριβώς είναι ο ρόλος που έχει ως σκηνικό του δράματος. Εδώ είναι που η Meryl και ο Richard θα συναντηθούν μ’ ένα ζευγάρι που ενδιαφέρεται να αγοράσει το σπίτι. Η Meryl, μυστηριωδώς, εξαφανίζεται και, λίγο αργότερα, μια μαύρη αστυνομικίνα παρουσιάζεται σαν υπεύθυνη στις έρευνες για την ανεύρεση της. Το "τυφλό σημείο" αρχίζει να επεκτείνεται, διευρύνοντας την ολοένα και πιο αινιγματική ιστορία σε νέες ερμηνείες.
Μια σειρά ερωτημάτων προκαλούνται από αυτά τα παράδοξα γεγονότα…
Ο Joel Garber, στον κατάλογο του φεστιβάλ Slamdance, σημειώνει: «Ο σκηνοθέτης, στην εσκεμμένα αινιγματική και φορμαλιστικά εφευρετική, μινιμαλιστική ταινία του, δεν προτείνει εύκολες απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα. Η ταινία προσφέρει μια πλούσια και ανησυχητική στα συναισθήματα εμπειρία, που ανάμεσα στις αρετές της συμπεριλαμβάνονται οι ηθοποιοί, η πανέμορφη φωτογραφία που εκμεταλλεύεται πλήρως τα σκηνικά και τους χώρους, και ένα τόνο στη σκηνοθεσία. που χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση».
Ο Χάρης Πατραμάνης δηλώνει, στον ιστότοπο dw.de, σχετικά με την επιλογή του χώρου: “Για μένα το σινεμά είναι εικόνα. Η εικόνα αυτή ήταν τόσο δυνατή που μας έπεισε να κάνουμε την ταινία εκεί. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Πιστεύω πως η Νότιος Αφρική αντιπροσωπεύει πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει τώρα στον κόσμο. Έχεις δηλαδή τις παραγκουπόλεις δίπλα σε πολυτελείς βίλες και πολυτελή ξενοδοχεία. Τη στιγμή που μπαίνεις στο μπάνιο για να κάνεις ντους ξέρεις από ποιους παίρνεις αυτό το νερό, ξέρεις ότι ο άλλοι δεν έχουν νερό.”

(πηγή κατάλογο του φεστιβάλ Slamdance, κατάλογος Forum της Berlinale 2013)