(Κομαντάντε)
του Oliver Stone
comanda.jpg

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μια "διαβολική" -σύμφωνα με τους αμερικάνους πολιτικούς- προσωπικότητα, από έναν ανήσυχο πολιτικά σκηνοθέτη του Χόλιγουντ.
Ο Oliver Stone εστιάζει στη ζωή του ιστορικού κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο/ Fidel Castro. Μέσα από 3 μέρες γύρισμα στην Κούβα και 30 ώρες συνεντεύξεων και συνομιλιών που κράτησαν αρκετές μέρες, ο ηγέτης της Κούβας αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται, καθώς αφηγείται γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικής αλλά και της πολιτικής του ιστορίας. Από την επανάσταση ενάντια στον δικτάτορα Μπατίστα και τη σχέση του με τον Τσε Γκεβάρα, από την κρίση των σοβιετικών πυραύλων, τον αμερικανικό αποκλεισμό της Κούβας, την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, τη σχέση του με τον Κρουστσόφ και τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι, μέχρι την Αγκόλα και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ο Κάστρο μιλά «εκ βαθέων», αποκαλύπτοντας για όσους πίστευαν ότι πρόκειται για έναν σατανικό ηγέτη που απειλούσε την ασφάλεια των ΗΠΑ, πως δεν είναι παρά ένας ηγέτης που πάνω απ’ όλα βάζει το καλό και την ευημερία του λαού του. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ όπου ο Κάστρο δεν μιλά μόνο για την πολιτική και την κατάσταση της χώρας του, αλλά και για την οικογένειά του και την προσωπική του ζωή.
Ο Κάστρο, αναδεικνύεται σ’ ένα πρόσωπο οικείο και καθημερινό αλλά και σ’ έναν πολιτικό άνδρα που παλεύει για την ευημερία του λαού του ενάντια στις αντίξοες συνθήκες και τη διεθνή απομόνωση. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: πως αυτός ο μικρός σε μέγεθος ανταγωνιστής μιας υπερδύναμης επιβίωσε στην εξουσία για περισσότερο από 4 δεκαετίες;

(δ.τ.)