(Μπέιμπ, το μικρό γουρουνάκι στη μεγάλη πόλη)
του George Miller
babepig.jpg

Ο Babe, ένα πανέξυπνο γουρουνάκι, που θεωρείται, όχι άδικα, ως το καλύτερο τσοπανόσκυλο αντιμετωπίζει προβλήματα. Το αφεντικό του είναι άρρωστο και αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, καθώς το αγρόκτημα του στο κινδυνεύει με κατάσχεση. Μαζί με τη γυναίκα του αφεντικού του -την κυρία Χόγκετ- εγκαταλείπουν και το αγρόκτημα και κατεβαίνουν στη μεγάλη πόλη προς αναζήτηση χρημάτων. Εκεί ο Babe πρόκειται να  συμμετάσχει σε καλλιστεία ζώων, με προοπτική να κερδίσει τα χρήματα του βραβείου!!!
Θα μείνουν στο ξενοδοχείο Φρίλαντς, το μόνο μέρος στην πόλη που δέχεται ζώα. Εκεί ο Babe, θα συναντηθεί με τα άλλα ζώα που διαμένουν εκεί. Στη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη, το μικρό γουρουνάκι έχει να αντιμετωπίσει ποικίλες εκπλήξεις, απρόοπτα εμπόδια, τα άλλα ζώα και τέλος τους περιθωριακούς κατοίκους της πόλης.
Η ταινία διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη, η οποία και αποτελεί ουσιαστικά μια συρραφή- κολλάζ γνωστών πόλεων: Νέα Υόρκη, Βενετία, Σαν Φρανσίσκο, Παρίσι, Χονγκ- Κονγκ. Γνωστές τοποθεσίες -σύμβολα, όπως το άγαλμα της Ελευθερίας, η όπερα του Σίντνεϊ, η επιγραφή του Χόλιγουντ, κάνουν την πόλη αυτή να είναι μια σύγχρονη Παν-Μητρόπολη. Η ατμόσφαιρα σ' αυτή πόλη είναι σκοτεινή (με αναφορές στις πόλεις του Ντίκενς) και η διαμονή και η επιβίωση είναι δύσκολη.
Η ταινία είναι οργανωμένη σε μικρά κεφάλαια με τίτλους. Σε καθένα απ' αυτά στο κέντρο βρίσκεται το μικρό γουρουνάκι έχοντας απέναντί του διάφορους χαρακτήρες (ζώα ή ανθρώπους). Υπάρχει μία στενή σχέση αναφοράς ανάμεσα στους χαρακτήρες -ζώα και σε αντίστοιχους ανθρώπινους τύπους και συμπεριφορές. Έτσι τα διάφορα επεισόδια της ταινίας καταλήγουν να κρύβουν στον πυρήνά τους ανθρώπινες εμπειρίες, να περιγράφουν καταστάσεις της ζωής των ανθρώπων.
Η δραματική πλοκή στηρίζεται σε μια σειρά αντιθέσεων όπως: μεταξύ ζώων και ανθρώπων, μεταξύ πόλης και επαρχίας, μεταξύ κοινωνικών τάξεων (ξεπεσμένη αριστοκρατία, νεόπλουτοι, επαρχιώτες). Όμως η βασική αντίθεση που διατρέχει την ταινία είναι αυτή της Πόλης -Επαρχίας: ο Babe το γουρουνάκι είναι εκπρόσωπος αξιών μίας αγροτικής κοινότητας και η διαμονή του στην πόλη εκφράζει τη διάσταση ανάμεσα στο αστικό και αγροτικό τρόπο ζωής. Η ευγένεια, ο αλτρουισμός, η ανιδιοτέλεια -στοιχεία που συνθέτουν το χαρακτήρα του Babe - έρχονται σε αντίθεση με τη βία και τη δυναμική επιβολή της ισχύς, που χαρακτηρίζει το αστικό περιβάλλον. Η ευαισθησία, η τρυφερότητα, ο ανθρωπισμός χαρακτηρίζουν τη σκηνοθετική γραμμή, ενώ η αίσθηση του κωμικού και του ρυθμού παραπέμπει συχνά σε γνωστά κινούμενα σχέδια του Χόλιγουντ. Η κοινωνία των αδέσποτων ζώων είναι το άκρως αντίθετο απ' αυτή που απεικόνισε ο Όργουελ στη "Φάρμα των Ζώων".
Η σκηνοθεσία χρησιμοποιεί όλα τα προηγούμενα για να κάνει όχι τόσο ένα παραμύθι για μικρά παιδιά -άλλωστε ο σκοτεινός τόνος της ταινίας δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας ατμόσφαιρας παραμυθιού. Αποτελεί η ταινία μία παραβολή -με τη συμβολή συχνά μιας κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής ματιάς - για τη ζωή στην πόλη, για την ανθρώπινη συμπεριφορά, για τους ανθρώπινους τύπους, για αξίες και εμπειρίες ξεχασμένες από τους ανθρώπους της πόλης. Αποτελεί η ταινία μία πρόταση για έναν άλλο ύφος ζωής, για έναν άλλο κώδικα ηθικής.
Δημήτρης Μπάμπας